03cze2014

Sernik orzechowy

Komentarzy: 9

Image and video hosting by TinyPic
 
Image and video hosting by TinyPic
 
Kolejny raz nie miałam wyboru i musiał być sernik. Co więcej, z orzechami. Na nic zdały się moje prośby, żeby zrobić pierwsze w tym roku ciasto z truskawkami. Znalazłam przepis, trochę go przerobiłam i voila.
Jest dokładnie wedle życzeń. Słodka, chrupiąca masa z orzechami, a na niej wilgotny, waniliowy sernik.

Na tortownicę 23 cm
 
Spód:
200 g ciastek pełnoziarnistych, mogą być w czekoladzie
60 g masła
 
Masa orzechowa:
2/3 szklanki miodu
70 g masła
1 łyżka brązowego cukru
2 jaja
1 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
750 g twarogu sernikowego (najlepszy będzie tłusty twaróg, dwukrotnie zmielony)
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki
4 jajka
2/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ciasteczka kruszymy na pył. Mieszamy ze stopionym masłem i wgniatamy w dno tortownicy.
 
Teraz masa orzechowa: masło topimy w garnuszku, dodajemy resztę składników i gotujemy ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Ciepłą wylewamy na spód i rozsmarowujemy.
 
Wszystkie składniki masy serowej ucieramy na niskich obrotach miksera. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia składników.
 

Masę serową wylewamy na masę orzechową.
 
Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 175 stopni. Środek sernika powinien być ścięty. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie odstawiamy do lodówki.

Kategorie: Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.