Sernik orzechowy
Komentarzy: 9
Kolejny raz nie miałam wyboru i musiał być sernik. Co więcej, z orzechami. Na nic zdały się moje prośby, żeby zrobić pierwsze w tym roku ciasto z truskawkami. Znalazłam przepis, trochę go przerobiłam i voila.
Jest dokładnie wedle życzeń. Słodka, chrupiąca masa z orzechami, a na niej wilgotny, waniliowy sernik.
Spód:
200 g ciastek pełnoziarnistych, mogą być w czekoladzie
60 g masła
Masa orzechowa:
2/3 szklanki miodu
70 g masła
1 łyżka brązowego cukru
2 jaja
1 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
750 g twarogu sernikowego (najlepszy będzie tłusty twaróg, dwukrotnie zmielony)
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki
4 jajka
2/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Teraz masa orzechowa: masło topimy w garnuszku, dodajemy resztę składników i gotujemy ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Ciepłą wylewamy na spód i rozsmarowujemy.
Wszystkie składniki masy serowej ucieramy na niskich obrotach miksera. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Masę serową wylewamy na masę orzechową.
Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 175 stopni. Środek sernika powinien być ścięty. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie odstawiamy do lodówki.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Wygląda pieknie..smakowicie, juz nie moge się doczekac kiedy go zrobię;-)
-
wygląda rewelacyjnie:) chętnie zjadłabym kawałek:)
-
ojej, jakie cudo!
-
Ale super pomysł na serniczek :-) z chęcią wypróbuje :-)
Zapraszam również do mnie i do udziału w konkursach http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
-
Mmm, zauroczyłaś mnie :) Musiał smakować bosko :)
-
Czy sernik z takim spodem i warstwą orzechowa można piec w kąpieli wodnej? Będę go piekła na prostokatnej dużej blaszce… nie chcę, żeby mocno opadł i popękał.. Wygląda obłędnie! Jutro piekę :) Pozdrawiam
-
Zrobiłam Twój sernik w sobotę na swoje urodziny. Tak zasmakował, że już mam na niego zamówienie na święta :-) dziękuje. Kolejny przepis od Ciebie okazał się czarodziejski
Skomentuj malgosiiiia Anuluj pisanie odpowiedzi