23kw.2013

Sernik pistacjowy z polewą miodową

Komentarzy: 10

pistacjowy1
 
pistacjowy2
 
Nie jestem osobą, która wybierze lody orzechowe, albo będzie sobie łuskać orzechy włoskie. Do wypieków tak, ale to też najchętniej laskowe albo fistaszki, najlepiej w połączeniu z karmelem. Z pistacjami jest inaczej. Dlatego jak już zupełnie przypadkowo natknęłam się na nie w szafce pełnej bakalii, uznałam, że tym razem nie zostaną najzwyczajniej w świecie wyjedzone prosto ze skorupki. Makaroniki? Nie chciało mi się, szczerze mówiąc. :( No to może sernik? To był dobry pomysł. Połączyłam dwa przepisy – z jednego, lekko zmodyfikowanego, pochodzi masa serowa, z drugiego – słodka, miodowa polewa. Smak pistacji jest wyczuwalny, ale nie nachalny. Masa wyjątkowo delikatna – częściowo dzięki pieczeniu w łaźni wodnej, co od kilku miesięcy stosuję przy każdym serniku. Jedyne, co mogę mu zarzucić… to łuskanie pistacji. :)

Na tortownicę 24 cm
Na spód:
200 g ciasteczek zbożowych
60 g masła
 
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany 12 lub 18%
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
3 duże jaja
1 szklanka zmielonych (lub drobniutko posiekanych) pistacji + posiekane pistacje do dekoracji
 
Polewa:
3 łyżki śmietany 18% lub kremówki 30 albo 36%
40 g masła
4 łyżki miodu
Ciasteczka drobno kruszymy i łączymy ze stopionym masłem. Wgniatamy okruszki w tortownicę.
 
Twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno jaja, a następnie oba rodzaje śmietany. Na koniec dosypujemy pistacje i mieszamy do połączenia się składników. Masę wylewamy na spód i pieczemy ok. 75 minut w temperaturze 160 stopni. W tym czasie na spodzie piekarnika powinno znajdować się płaskie naczynie z gorącą wodą. Sernik najpierw trochę urośnie, potem opadnie. Studzimy go w uchylonym piekarniku.
 
Śmietaną podgrzewamy z masłem, aż się połączą. Studzimy do temperatury pokojowej i dodajemy miód. Mój miód nie był płynny, więc podgrzałam go po prostu razem z masłem i śmietaną, a potem całość odstawiłam do ostudzenia. Kiedy polewa nieco zgęstnieje, polewamy nią wierzch sernika i wstawiamy go do lodówki. Dekorujemy pistacjami.

 
miffycheesecake1

Kategorie: Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Usagi Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.