Sernik pistacjowy z polewą miodową
Komentarzy: 10
Nie jestem osobą, która wybierze lody orzechowe, albo będzie sobie łuskać orzechy włoskie. Do wypieków tak, ale to też najchętniej laskowe albo fistaszki, najlepiej w połączeniu z karmelem. Z pistacjami jest inaczej. Dlatego jak już zupełnie przypadkowo natknęłam się na nie w szafce pełnej bakalii, uznałam, że tym razem nie zostaną najzwyczajniej w świecie wyjedzone prosto ze skorupki. Makaroniki? Nie chciało mi się, szczerze mówiąc. :( No to może sernik? To był dobry pomysł. Połączyłam dwa przepisy – z jednego, lekko zmodyfikowanego, pochodzi masa serowa, z drugiego – słodka, miodowa polewa. Smak pistacji jest wyczuwalny, ale nie nachalny. Masa wyjątkowo delikatna – częściowo dzięki pieczeniu w łaźni wodnej, co od kilku miesięcy stosuję przy każdym serniku. Jedyne, co mogę mu zarzucić… to łuskanie pistacji. :)
Na spód:
200 g ciasteczek zbożowych
60 g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany 12 lub 18%
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
3 duże jaja
1 szklanka zmielonych (lub drobniutko posiekanych) pistacji + posiekane pistacje do dekoracji
Polewa:
3 łyżki śmietany 18% lub kremówki 30 albo 36%
40 g masła
4 łyżki miodu
Twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno jaja, a następnie oba rodzaje śmietany. Na koniec dosypujemy pistacje i mieszamy do połączenia się składników. Masę wylewamy na spód i pieczemy ok. 75 minut w temperaturze 160 stopni. W tym czasie na spodzie piekarnika powinno znajdować się płaskie naczynie z gorącą wodą. Sernik najpierw trochę urośnie, potem opadnie. Studzimy go w uchylonym piekarniku.
Śmietaną podgrzewamy z masłem, aż się połączą. Studzimy do temperatury pokojowej i dodajemy miód. Mój miód nie był płynny, więc podgrzałam go po prostu razem z masłem i śmietaną, a potem całość odstawiłam do ostudzenia. Kiedy polewa nieco zgęstnieje, polewamy nią wierzch sernika i wstawiamy go do lodówki. Dekorujemy pistacjami.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Czuję, ze to są moje smaki. :)
-
Wróżko, serniczek wygląda genialnie! Narobiłaś mi smaku, a w ogóle to jakoś mam chęć upiec sernik ;-)
Pozdrowienia -
powiedz prosze jakiego sera uzylas? z jakiej firmy?
-
Góra kojarzy mi się trochę z baklavą, którą uwielbiam :) Wypróbuje jak już dojem ten mój kokosowy :)
-
Będzie na weekend! :)
Tylko powiedz, Wróżko, śmietana 18% słodka czy kwaśna? -
Właśnie próbuję twojej miodowośmietanowej polewy . Tylko ja użyję je na ciasto drożdżowe z dynią- zobaczymy co z tego wyjdzie…:)
Skomentuj Usagi Anuluj pisanie odpowiedzi