Sernik rosyjski
Komentarzy: 7Co tu dużo mówić – rewelacyjny! Zwarty, miękki, na kruchym, orzechowym spodzie… Zresztą pozwolę sobie zacytować autorkę książki “Najlepsze ciasta świata”, z której to przepis pochodzi:
“Serniki o żydowskich tradycjach z Europy Wschodniej są znane jako jedne z najsmaczniejszych na świecie. Nie są lekkie i puszyste, jak większość ich współczesnych wersji, ale zwarte i wyraziste w smaku. Ten przepis to moje rodzinne dziedzictwo, częściowo przekazane mi przez babcię, a po wielu latach uzupełnione przez ciocię z Rosji.”
Opis + moja sympatia do Rosji = sernik rosyjski jest już zrobiony
Składniki na tortownicę 28 cm.
Spód:
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki zwykłego cukru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżki miękkiego masła
3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Chwilkę ucieramy masło, po czym dodajemy resztę składników i włączając i wyłączając mikser doprowadzamy do ich połączenia. Lekko podsypując mąką formujemy z ciasta kulę i rozwałkowujemy ją do wielkości tortownicy. Wciskamy w dno i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy do ostygnięcia.
700 g twarogu na sernik
200 g miękkiego białego sera, np. ricotty
1 i 1/2 szklanki cukru
6 dużych jaj, rozdzielonych
sok i skórka z cytryny (skórkę pominęłam)
3 łyżki mąki
1 szklanka tłustej śmietany (dałam 30 %)
ew. szklanka sułtanek (oczywiście pominęłam :] )
cukier puder do posypania
W dużej misce ucieramy oba rodzaje sera i dodajemy szklankę cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy po kolei żółtka, po każdym dokładnie ucierając masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, oraz mąkę i dalej miksujemy.
W drugiej misce ubijamy białka jaj, aż się spienią. Nie przerywając miksowania wsypujemy pół szklanki cukru i zwiększamy prędkość ubijania na maksymalną. Ubijamy białka, aż staną się gęste i błyszczące.
W trzeciej misce ubijamy śmietanę na sztywno.
Ostrożnie wlewamy białka i śmietanę do masy serowej i dokładnie mieszamy. Przelewamy na ostudzony spód, ewentualnie posypujemy powierzchnię rodzynkami i mieszamy masę tak, aby część znalazła się pod powierzchnią.
Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a następnie godzinę w 150. Pozostawiamy sernik do ostygnięcia w piekarniku. Gdy ostygnie, wyjmujemy go i wkładamy na noc do lodówki.
Usuwamy spod ciasta papier i wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
O.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
I’ll immediately grab your rss as I can not find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Please let me understand so that I could subscribe. Thanks.
-
Absolutnie doskonały. Mogę powiedzieć, że po raz pierwszy udał mi się sernik. Robiłam na prostokątnej blaszce 24x28cm, pominęłam gałkę muszk. i rodzynki. Użyłam sera Piątnica do serników 1kg (zamiast miksu z ricottą). Sernik puszysty, wysoki, przepyszny. Zupełnie jak z cukierni! nutka orzecha i cytryny fantastycznie się ze sobą komponują.
-
DZIĘKUJĘ ZA TAK ŚWIETNY PRZEPIS NA SERNIK.ŚWIETNY TO MAŁO POWIEDZIANE
B A R DZ O D O B R Y……
PIEKŁAM -UDAŁ SIĘ W SMAKU I URODZIE.
JESZCZE RAZ BARDZO DZIĘKUJE ZAGOŚCI
UMNIE NA ZAWSZE. -
Hej, przepis brzmi super, jednak mam pytanie, a mianowicie- czy zamiast śmietany 30% mogłabym dać 18%? Z góry bardzo dziękuję i słodko pozdrawiam! :*