10Sty2010

Sernik rosyjski

Komentarzy: 7

sernik


sernik rosyjski2


Co tu dużo mówić – rewelacyjny! Zwarty, miękki, na kruchym, orzechowym spodzie… Zresztą pozwolę sobie zacytować autorkę książki “Najlepsze ciasta świata”, z której to przepis pochodzi:


“Serniki o żydowskich tradycjach z Europy Wschodniej są znane jako jedne z najsmaczniejszych na świecie. Nie są lekkie i puszyste, jak większość ich współczesnych wersji, ale zwarte i wyraziste w smaku. Ten przepis to moje rodzinne dziedzictwo, częściowo przekazane mi przez babcię, a po wielu latach uzupełnione przez ciocię z Rosji.”


Opis + moja sympatia do Rosji = sernik rosyjski jest już zrobiony


Składniki na tortownicę 28 cm.


Spód:


3 łyżki brązowego cukru


3 łyżki zwykłego cukru


1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej


3 łyżki miękkiego masła


3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich


3/4 szklanki mąki


1 łyżeczka proszku do pieczenia


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.


Chwilkę ucieramy masło, po czym dodajemy resztę składników i włączając i wyłączając mikser doprowadzamy do ich połączenia. Lekko podsypując mąką formujemy z ciasta kulę i rozwałkowujemy ją do wielkości tortownicy. Wciskamy w dno i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy do ostygnięcia.


700 g twarogu na sernik


200 g miękkiego białego sera, np. ricotty


1 i 1/2 szklanki cukru


6 dużych jaj, rozdzielonych


sok i skórka z cytryny (skórkę pominęłam)


3 łyżki mąki


1 szklanka tłustej śmietany (dałam 30 %)


ew. szklanka sułtanek (oczywiście pominęłam :]  )


cukier puder do posypania


W dużej misce ucieramy oba rodzaje sera i dodajemy szklankę cukru. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy po kolei żółtka, po każdym dokładnie ucierając masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, oraz mąkę i dalej miksujemy.


W drugiej misce ubijamy białka jaj, aż się spienią. Nie przerywając miksowania wsypujemy pół szklanki cukru i zwiększamy prędkość ubijania na maksymalną. Ubijamy białka, aż staną się gęste i błyszczące.


W trzeciej misce ubijamy śmietanę na sztywno.


Ostrożnie wlewamy białka i śmietanę do masy serowej i dokładnie mieszamy. Przelewamy na ostudzony spód, ewentualnie posypujemy powierzchnię rodzynkami i mieszamy masę tak, aby część znalazła się pod powierzchnią.


Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, a następnie godzinę w 150. Pozostawiamy sernik do ostygnięcia w piekarniku. Gdy ostygnie, wyjmujemy go i wkładamy na noc do lodówki.


Usuwamy spod ciasta papier i wierzch posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!


O.

Kategorie: Ciasta / Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Jeannie pisze:

    I’ll immediately grab your rss as I can not find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Please let me understand so that I could subscribe. Thanks.

  • JOla24019 pisze:

    Absolutnie doskonały. Mogę powiedzieć, że po raz pierwszy udał mi się sernik. Robiłam na prostokątnej blaszce 24x28cm, pominęłam gałkę muszk. i rodzynki. Użyłam sera Piątnica do serników 1kg (zamiast miksu z ricottą). Sernik puszysty, wysoki, przepyszny. Zupełnie jak z cukierni! nutka orzecha i cytryny fantastycznie się ze sobą komponują.

    • Miło to słyszeć Jolu! Mam nadzieję, że skusisz się na jeszcze jakiś sernik. :)

      • JOla24019 pisze:

        Ten sernik jest tak dobry, że pochwalę przepis jeszcze raz. Właśnie zrobiłam go po raz n-ty, z gałką muszkatałową rewelacja. Następnym razem skuszę się jednak dla urozmaicenia na twój przepis sernika z bananem i masłem orzechowym, bo ta kombinacja brzmi świetnie. Wielkie dzięki, pozdrawiam!

  • Maria pisze:

    DZIĘKUJĘ ZA TAK ŚWIETNY PRZEPIS NA SERNIK.ŚWIETNY TO MAŁO POWIEDZIANE
    B A R DZ O D O B R Y……
    PIEKŁAM -UDAŁ SIĘ W SMAKU I URODZIE.
    JESZCZE RAZ BARDZO DZIĘKUJE ZAGOŚCI
    UMNIE NA ZAWSZE.

  • Paula pisze:

    Hej, przepis brzmi super, jednak mam pytanie, a mianowicie- czy zamiast śmietany 30% mogłabym dać 18%? Z góry bardzo dziękuję i słodko pozdrawiam! :*