04gru2013

Sernik toffi z polewą

Komentarzy: 10

butterscotchcheesecake
 
butterscotchcheesecake2
 

Skoro sernik był zamiast tortu, musiał być na bogato. Dlatego sos toffi, lub jak kto woli – butterscotch jest i w masie serowej, i w polewie. Dlatego w środku natkniemy się na kawałeczki cukierków karmelowych. Dlatego znalazło się miejsce i dla czekolady. <3

Na tortownicę 24 cm
 
Spód:
200 g ciasteczek zbożowych
60 g masła
 
Masa serowa:
700 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
1/2 szklanki cukru
3 jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego
1/3 szklanki śmietanki kremówki
50 g masła
2/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki śmietany 12 lub 18%
12 posiekanych cukierków toffi (lub krówek)
 
Polewa:
1/3 szklanki śmietanki kremówki
duża łyżka masła
2/3 szklanki brązowego cukru
50 g gorzkiej czekolady
Ciasteczka kruszymy i łączymy ze stopionym masłem. Wgniatamy w dno tortownicy.
 
Śmietankę, masło i brązowy cukier podgrzewamy w garnuszku. Gotujemy około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Studzimy ją kilka minut.
 

W tym czasie ucieramy twaróg ze zwykłym cukrem i wanilią. Dodajemy masę toffi, a następnie po jednym jajku. Na koniec dodajemy śmietanę, posiekane cukierki i miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wlewamy do tortownicy. Pieczemy ok. 70 minut w 160 stopniach. Na dnie piekarnika dobrze jest postawić naczynie z gorącą wodą.
 
Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy sernik do temperatury pokojowej.
 
Polewa:
Śmietankę, masło i brązowy cukier podgrzewamy w garnuszku. Gotujemy około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy naszą polewę z ognia i czekamy, aż przestygnie i zacznie jeszcze bardziej gęstnieć. Polewamy nią sernik.

Kategorie: Serniki / Z czekoladą
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Majana Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.