12kw.2013

Sernik waniliowy Jamiego Olivera

Komentarzy: 10

vanillacheesecake1

 
W Dniu Czekolady zamiast upiec coś czekoladowego kończyliśmy sernik – za to jaki! – kremowy, waniliowy, idealny. Taka klasyka w wydaniu mistrza – Jamiego Olivera. No, zmieniłam ją ciuteńkę – zamiast skórki pomarańczowej dodałam więcej ekstraktu waniliowego i lekko słodką polewę na bazie śmietany, podobną do tej z sernika nowojorskiego. Bo dla mnie to najlepszy smak dla sernika, nie żadne tam cytrusy. :D Dlatego sprawdzi się i w wersji z prostą, śmietanową polewą i z sosem owocowym, albo jaka baza do własnych modyfikacji i eksperymentów – ja mam w planie dodanie nutelli albo masła orzechowego. :D
Za to jeśli chodzi o czekoladowe przyjemności, to mam dylemat – masa dobrych rzeczy jest dziś w dostępna sporo taniej, a ja nie wiem, na co się zdecydować – czekoladę z Oreo, z popcornem, czy może cookies’n’cream, czy może jeszcze na coś innego – dylematy biednej studentki… :( Póki co patrzę tylko na blogi i podziwiam wszystko, co czekoladowe, co chwilę przerywając pisanie o serniku… Więc wracam do przepisu!

Na tortownicę 24 cm:
Spód:
150 g stopionego masła
250 g ciasteczek pełnoziarnistych
Masa serowa:
115 g cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
900 g twarogu sernikowego lub twarogu śmietankowego
2 duże jaja
120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
Polewa:
1 szklanka śmietany 12 lub 18%
3 łyżki cukru
Ciasteczka drobno kruszymy. Łączymy ze stopionym masłem i masę wgniatamy w dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na 10 minut wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjmujemy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Temperaturę zwiększamy do 200 stopni.
 
Twaróg ucieramy z cukrem i mąką. Dodajemy kolejno jajka, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Nie miksujemy zbyt długo i wykładamy masę na spód. Sernik pieczemy w 200 stopniach około godziny. Ja dodatkowo wstawiłam na spód piekarnika naczynie z gorącą wodą, żeby sernik był jeszcze bardziej aksamitny. W międzyczasie mieszamy śmietanę z cukrem.
 
Na około 5 minut przed końcem pieczenia na serniku rozsmarowujemy polewę śmietanową i pieczemy jeszcze te kilka minut. Następnie uchylamy piekarnik i pozwalamy ciastu ostygnąć. Po tym czasie możemy je schować do lodówki.

 
Sernik podpatrzyłam tutaj.

Kategorie: Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj ilona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Usagi pisze:

    U mnie też dziś nieczekoladowo, bo z kolei ja testuję bezczekoladowe ciasto czekoladowe Nigelli ;)
    A z sernikami masz rację – waniliowy twaróg to fantastyczna w smaku klasyka.
    Pozdrawiam serdecznie.

  • Majana pisze:

    Musi byc pyszny. Zrobię dziś jakiś serniczek:)
    Pozdrowienia:)

  • Znam ten sernik bardzo dobrze. Jest to popisowe ciasto mojego narzeczonego. U nas zawsze występuje tak jak polecane jest w przepisie, z cytrusami i owocami leśnymi, przysięgam że takie połączenie jest zabójczo pyszne! Choć jestem pewna że taki śmietankowo waniliowy klasyk też sprawdza się znakomicie.

    Miłego dnia!

  • kacyna pisze:

    od dawna lubię wchodzić na twojego bloga :D lubię to, że często można tu znaleźć przepisy które raczej rzadko pojawiają się na polskich stronach. I to, że nie zwracasz tak dużej uwagi, czy coś będzie zawierać dużo tłuszczu lub cukru, tylko ma po prostu dobrze smakować :D Zawsze kiedy pytam swojego chłopaka jakie ciasto mu zrobić odpowiada “sernik Oreo!” (ten z mlekiem w proszku).

  • Oana pisze:

    Jeju, jak tu pysznie i kolorowo. Ja nie umiem niestety piec. Jedyne, co mi wychodzi to sernik na zimno ;)

  • ilona pisze:

    Serniczek wygląda przeapetycznie, ale tym razem mam pytanie dotyczące zastawy, przymierzam się do kupna a Twoja strasznie mi się podoba:) mogłabyś mi zdradzić gdzie można taką nabyć? Pozdrawiam:)

    • Hej hej, zastawa to efekt wcielania w życie nowej pasji mojej mamy – zaczęła kolekcjonować porcelanę. Ta zastawa to jakiś zabytkowy egzemplarz firmy KP Karlskrona, wyszukany na Allegro. Polecam poszperać co jakiś czas, czasem można znaleźć naprawdę ładne perełki w niskiej cenie. :)

  • Skakanka pisze:

    Zrobiłam, wyszedł pyszny! Jednak coś się stało z polewą, bo się miejscami zważyła, ale może za długo w piekarniku trzymałam ;D