Sernik waniliowy Jamiego Olivera
Komentarzy: 10
W Dniu Czekolady zamiast upiec coś czekoladowego kończyliśmy sernik – za to jaki! – kremowy, waniliowy, idealny. Taka klasyka w wydaniu mistrza – Jamiego Olivera. No, zmieniłam ją ciuteńkę – zamiast skórki pomarańczowej dodałam więcej ekstraktu waniliowego i lekko słodką polewę na bazie śmietany, podobną do tej z sernika nowojorskiego. Bo dla mnie to najlepszy smak dla sernika, nie żadne tam cytrusy. :D Dlatego sprawdzi się i w wersji z prostą, śmietanową polewą i z sosem owocowym, albo jaka baza do własnych modyfikacji i eksperymentów – ja mam w planie dodanie nutelli albo masła orzechowego. :D
Za to jeśli chodzi o czekoladowe przyjemności, to mam dylemat – masa dobrych rzeczy jest dziś w dostępna sporo taniej, a ja nie wiem, na co się zdecydować – czekoladę z Oreo, z popcornem, czy może cookies’n’cream, czy może jeszcze na coś innego – dylematy biednej studentki… :( Póki co patrzę tylko na blogi i podziwiam wszystko, co czekoladowe, co chwilę przerywając pisanie o serniku… Więc wracam do przepisu!
Spód:
150 g stopionego masła
250 g ciasteczek pełnoziarnistych
Masa serowa:
115 g cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
900 g twarogu sernikowego lub twarogu śmietankowego
2 duże jaja
120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
Polewa:
1 szklanka śmietany 12 lub 18%
3 łyżki cukru
Twaróg ucieramy z cukrem i mąką. Dodajemy kolejno jajka, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Nie miksujemy zbyt długo i wykładamy masę na spód. Sernik pieczemy w 200 stopniach około godziny. Ja dodatkowo wstawiłam na spód piekarnika naczynie z gorącą wodą, żeby sernik był jeszcze bardziej aksamitny. W międzyczasie mieszamy śmietanę z cukrem.
Na około 5 minut przed końcem pieczenia na serniku rozsmarowujemy polewę śmietanową i pieczemy jeszcze te kilka minut. Następnie uchylamy piekarnik i pozwalamy ciastu ostygnąć. Po tym czasie możemy je schować do lodówki.
Sernik podpatrzyłam tutaj.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
U mnie też dziś nieczekoladowo, bo z kolei ja testuję bezczekoladowe ciasto czekoladowe Nigelli ;)
A z sernikami masz rację – waniliowy twaróg to fantastyczna w smaku klasyka.
Pozdrawiam serdecznie. -
Musi byc pyszny. Zrobię dziś jakiś serniczek:)
Pozdrowienia:) -
Znam ten sernik bardzo dobrze. Jest to popisowe ciasto mojego narzeczonego. U nas zawsze występuje tak jak polecane jest w przepisie, z cytrusami i owocami leśnymi, przysięgam że takie połączenie jest zabójczo pyszne! Choć jestem pewna że taki śmietankowo waniliowy klasyk też sprawdza się znakomicie.
Miłego dnia!
-
od dawna lubię wchodzić na twojego bloga :D lubię to, że często można tu znaleźć przepisy które raczej rzadko pojawiają się na polskich stronach. I to, że nie zwracasz tak dużej uwagi, czy coś będzie zawierać dużo tłuszczu lub cukru, tylko ma po prostu dobrze smakować :D Zawsze kiedy pytam swojego chłopaka jakie ciasto mu zrobić odpowiada “sernik Oreo!” (ten z mlekiem w proszku).
-
Jeju, jak tu pysznie i kolorowo. Ja nie umiem niestety piec. Jedyne, co mi wychodzi to sernik na zimno ;)
-
Serniczek wygląda przeapetycznie, ale tym razem mam pytanie dotyczące zastawy, przymierzam się do kupna a Twoja strasznie mi się podoba:) mogłabyś mi zdradzić gdzie można taką nabyć? Pozdrawiam:)
-
Zrobiłam, wyszedł pyszny! Jednak coś się stało z polewą, bo się miejscami zważyła, ale może za długo w piekarniku trzymałam ;D
Skomentuj Skakanka Anuluj pisanie odpowiedzi