Sernik waniliowy (z Kwestii Smaku)
Komentarzy: 0Trzeba było zdecydować się na jakiś sernik. W sumie, to miałam ochotę na jakiś tradycyjny – ciężki, zbity. Wyszedł inny, bo kremowy i delikatny, ale smak – tak jak w opisie Asi, idealny! A w ogóle, to czy jakikolwiek sernik mógłby nie odpowiadać? :]
1 kg twarogu sernikowego (Asia sugeruje Piątnicę z 14,5% tłuszczu, ja niestety nie mogłam go znaleźć, więc dałam trzykrotnie mielony, 5%)
5 dużych jaj, lub 6 mniejszych
3 łyżki mąki pszennej
szklanka drobnego cukru
1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%
3 łyżeczki ekstraktu/esencji waniliowej
+
250 ml kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki cukru
Piekarnik nastawić na 175 stopni
Ser, mąkę i cukier ucierać 2 minuty. Dodawać po jednym jajku, po każdym miksując mase ok. 30 sekund. Dorzucić jeszcze śmietankę i esencję i miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Masę przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok.23-25 cm. Sernik nie rośnie. Piec 15 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 120 stopni i dać mu jeszcze 1,5 godzinki.
Po tym czasie zmieszać śmietanę z cukrem i rozsmarowac na wyjętym z piekarnika serniku. Piec go jeszcze 15-20 minut. Środek nie musi być mocno ścięty, bo po ostudzeniu sernika najlepiej dać ciastu zastygnąć całkowicie przez noc w lodówce.
Najlepszy z owocami.
Asia proponuje też modyfikacje: dodatek czekolady, ctryny, etc.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)