14paź2009

Sernik waniliowy

Komentarzy: 0

sernik


 


Miałam dylemat – jaki sernik zrobić… Tyle świetnych przepisów czeka… Ostatecznie zdecydowałam się na sernik waniliowy z przepisu z mojewypieki.blox.pl . Jest cudowny – delikatny w smaku, kremowy… Może zdjęcie tego nie oddaje, ale smak jest najważniejszy. :) Dla kochających wanilię jak znalazł.


 


Na spód:


225 g ciasteczek digestive


75 g masła


Ciastka dokładnie pokruszyć wałkiem, blenderem, lub tłuczkiem do ziemniaków. Zmieszać okruszki z roztopionym masłem. Powinna wyjść taka wilgotna kruszonka. Wcisnąć ją w dno formy – jeśli nie jesteśmy pewni co do szczelności, można ją wyłożyć folią aluminiową. Zrobić boki wysokie na ok. 1 cm. Włożyć formę na pół godziny do lodówki.


A w międzyczasie zmiksować:


450 g twarogu sernikowego – czyli trzykrotnie mielonego, łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżczeki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem waniliowym), 3 jajka, 120 g cukru pudru, 225 ml śmietany kremówki.


Wylać masę na spód (nie będzie gęsta) i piec około 45 minut w 180 stopniach. Jest upieczony, jeśli ściął się na środku. W trakcie pieczenia można go przykryć folią lub gazetą, żeby nie spiekł się od góry.


Po ostudzeniu schłodzić w lodówce minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc. Im dłużej, tym lepiej.


 


Jeszcze dodam, że robiłam ten sernik z 5 jajek (resztę składników przeliczyłam razy 0,66 ) i sernik wyszedł akuratni do tortownicy 26 cm. :)


 

Kategorie: Ciasta / Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.