Sernik z bananem i masłem orzechowym na krakersach
Komentarzy: 7
O tym, że banan i masło orzechowe to dobre połączenie, wiadomo od dawna. Wyobraźcie je sobie w kremowym serniku na spodzie z krakersów, które idealnie podbijają słodko-słone wrażenia, na dodatek pokrytym kołderką słodkiej śmietanki.
Jeśli macie chwilowo dość klasyki w postaci wanilii i czekolady, a przy okazji należycie do osób, które masło orzechowe mogą wyjadać wprost ze słoiczka, to jest właśnie idealna propozycja.
Wybaczcie tylko jedno zdjęcie, ale zwlekłam się z łóżka z 39-stopniową gorączką, żeby zrobić cokolwiek. :)
Spód:
2 szklanki pokruszonych krakersów (użyłam malutkich, ale te większe też będą dobre)
1/4 szklanki cukru
60 g masła
Masa serowa:
750 g twarogu sernikowego
1/3 szklanki masła orzechowego
2 średniej wielkości dojrzałe banany, zmiażdżone widelcem
4 jaja
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dekoracja:
150 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżki cukru pudru
ew. krakersy
Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy banany i masło orzechowe. Następnie wbijamy po jednym jajku, po dodaniu każdego miksując krótko. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, przesiewamy do niej mąkę i jeszcze chwilę miksujemy.
Masę serową wylewamy na spód z krakersów. Sernik pieczemy w 170 stopniach około 60 minut. Na dnie piekarnika możemy ustawić naczynie z gorącą wodą (sernik będzie bardziej aksamitny).
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Po ok. 15 minutach od wyłączenia oddzielamy go delikatnie nożem od obręczy tortownicy (żeby nie powstawały pęknięcia na środku).
Całkowicie wystudzony sernik wyjmujemy z formy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając przesiany cukier puder. Rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Opcjonalnie dekorujemy krakersami.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Mmm, musiał smakować bardzo niecodziennie :) Podoba mi się :)
-
Wróżko, czy wg Ciebie ciekawym pomysłem byłoby zrobić polewę czekoladową na górę zamiast śmietany? Banan+czeko się dobrze komponuje:)
-
Ile gramów krakersów użyłaś?
-
Sernik zrobiłam, wyszedł rewelacyjnie. Także wielkie gratulacje za ten przepis!:D