10lis2014

Sernik z bananem i masłem orzechowym na krakersach

Komentarzy: 7

bananapbcheesecake1

 
O tym, że banan i masło orzechowe to dobre połączenie, wiadomo od dawna. Wyobraźcie je sobie w kremowym serniku na spodzie z krakersów, które idealnie podbijają słodko-słone wrażenia, na dodatek pokrytym kołderką słodkiej śmietanki.
Jeśli macie chwilowo dość klasyki w postaci wanilii i czekolady, a przy okazji należycie do osób, które masło orzechowe mogą wyjadać wprost ze słoiczka, to jest właśnie idealna propozycja.
 
Wybaczcie tylko jedno zdjęcie, ale zwlekłam się z łóżka z 39-stopniową gorączką, żeby zrobić cokolwiek. :)
 

Na tortownicę 24 cm:
Spód:
2 szklanki pokruszonych krakersów (użyłam malutkich, ale te większe też będą dobre)
1/4 szklanki cukru
60 g masła
 
Masa serowa:
750 g twarogu sernikowego
1/3 szklanki masła orzechowego
2 średniej wielkości dojrzałe banany, zmiażdżone widelcem
4 jaja
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Dekoracja:
150 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżki cukru pudru
ew. krakersy
Krakersy mieszamy z cukrem i roztopionym masłem. Masę wgniatamy w dno tortownicy.
 
Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy banany i masło orzechowe. Następnie wbijamy po jednym jajku, po dodaniu każdego miksując krótko. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, przesiewamy do niej mąkę i jeszcze chwilę miksujemy.
 
Masę serową wylewamy na spód z krakersów. Sernik pieczemy w 170 stopniach około 60 minut. Na dnie piekarnika możemy ustawić naczynie z gorącą wodą (sernik będzie bardziej aksamitny).
 
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Po ok. 15 minutach od wyłączenia oddzielamy go delikatnie nożem od obręczy tortownicy (żeby nie powstawały pęknięcia na środku).
 
Całkowicie wystudzony sernik wyjmujemy z formy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając przesiany cukier puder. Rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Opcjonalnie dekorujemy krakersami.
Kategorie: Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.