Sernik z białej czekolady
Komentarzy: 0Jeden z najlepszych serników, jakie kiedykolwiek piekłam. Na kruchym, migdałowym spodzie, z mocnym akcentem białej czekolady (może dlatego sernik Z BIAŁEJ CZEKOLADY, a nie Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ :] ), kremowy, nie za ciężki, nie za lekki… Cieszę się, że wybrałam go na świąteczny wypiek. Rewelacyjny przepis z www.kwestiasmaku.com, trochę zmodyfikowany na podstawie komentarzy z mojewypieki.blox.pl. Z podanych ilości składników wyszła mi pełna tortownica 26 cm.
Na spód:
100 g mielonych migdałów
250 g mąki
200 g chłodnego masła
1 żółtko
100 g cukru trzcinowego
Wszystkie składniki zagnieść szybko i ciasto owinąć folią spożywczą. Chłodzić około 1,5 godziny.
Po tym czasie wcisnąć ciasto w formę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc wysokie na 2 cm boki. Ewentualnie można ciasto rozwałkować pomiędzy folią przezroczystą i przenieśc do tortownicy rozwałkowane.
Piec 20 minut przykryte papierem do pieczenia w 160 stopniach. Po tym czasie papier zdjąć i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić. W międzyczasie masa:
1 kg twarogu śmietankowego, np President (najczęściej do serników używam właśnie tego)
40 dag białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej i ostudzonej (w oryginale 500, można spróbować i tak :] )
200 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków, ale u mnie był zwykły i było ok)
5 jajek
100 ml mleka
łyżeczka ekstraktu waniliowego, ew. cukier wanilinowy i aromat
Twaróg zmiksować z mlekiem, cukrem i ekstraktem. Dodać czekoladę, wciąż ubijając.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka ubijać jeszcze chwilę. Masę jajeczną wlać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przelać na schłodzony spód i piec około 50-60 minu w 170 stopniach. Środek sernika nie musi być ścięty. Po upieczeniu studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodzić w lodówce, minimum 3 godziny, ale najlepiej całą noc.
O.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)