27Gru2009

Sernik z białej czekolady

Komentarzy: 0

sernik


Jeden z najlepszych serników, jakie kiedykolwiek piekłam. Na kruchym, migdałowym spodzie, z mocnym akcentem białej czekolady (może dlatego sernik Z BIAŁEJ CZEKOLADY, a nie Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ :]  ), kremowy, nie za ciężki, nie za lekki… Cieszę się, że wybrałam go na świąteczny wypiek. Rewelacyjny przepis z www.kwestiasmaku.com, trochę zmodyfikowany na podstawie komentarzy z mojewypieki.blox.pl. Z podanych ilości składników wyszła mi pełna tortownica 26 cm.


Na spód:


100 g mielonych migdałów


250 g mąki


200 g chłodnego masła


1 żółtko


100 g cukru trzcinowego



Wszystkie składniki zagnieść szybko i ciasto owinąć folią spożywczą. Chłodzić około 1,5 godziny.


Po tym czasie wcisnąć ciasto w formę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc wysokie na 2 cm boki. Ewentualnie można ciasto rozwałkować pomiędzy folią przezroczystą i przenieśc do tortownicy rozwałkowane.


Piec 20 minut przykryte papierem do pieczenia w 160 stopniach. Po tym czasie papier zdjąć i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić. W międzyczasie masa:


1 kg twarogu śmietankowego, np President (najczęściej do serników używam właśnie tego)


40 dag białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej i ostudzonej (w oryginale 500, można spróbować i tak :] )


200 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków, ale u mnie był zwykły i było ok)


5 jajek


100 ml mleka


łyżeczka ekstraktu waniliowego, ew. cukier wanilinowy i aromat


Twaróg zmiksować z mlekiem, cukrem i ekstraktem. Dodać czekoladę, wciąż ubijając.


Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka ubijać jeszcze chwilę. Masę jajeczną wlać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przelać na schłodzony spód i piec około 50-60 minu w 170 stopniach. Środek sernika nie musi być ścięty. Po upieczeniu studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodzić w lodówce, minimum 3 godziny, ale najlepiej całą noc.


O.




 

Kategorie: Ciasta / Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.