Sernik z borówkami
Komentarzy: 9
Aksamitny sernik na słonawym spodzie, pokryty warstwą soczystych borówek. Pieczenie w łaźni wodnej jest kluczem do uzyskania odpowiedniej konsystencji, więc nie pomijajcie go!
Na tortownicę 24 cm
Na spód:
Ok. 180 g krakersów, zmielonych na pył
50 g masła
Masa serowa:
700 g twarogu (sernikowy/własnoręcznie zmielony/twarożek śmietankowy)
1 szklanka cukru
1 paczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
1 szklanka śmietany kwaśnej
4 jaja
½ szklanki maślanki
2 szklanki borówek
Tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową tak, aby do środka nie dostała się woda.
Masło roztapiamy, mieszamy z pokruszonymi na piasek krakersami, wgniatamy w tortownicę.
Twaróg ucieramy z cukrami, śmietaną i maślanką. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników, nie za długo. Masę wylewamy na spód.
Jeśli używamy tortownicy, owijamy ją z zewnątrz folią aluminiową. Blaszkę lub tortownicę wkładamy do większej formy, którą napełniamy wodą. Woda powinna sięgać do połowy wysokości formy, w której pieczemy sernik.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około godzinę. Brzegi sernika powinny być ścięte, ale środek może wyglądać na niedopieczony. Około 15 przed końcem pieczenia na wierzchu rozsypujemy borówki i lekko wgniatamy w ciasto. Studzimy w uchylonym piekarniku, a wystudzony wyjmujemy z kąpieli wodnej i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Ile jajek dodajemy? :D
-
hej,
rozumiem, że spodu wcześniej nie podpiekamy? Fajny przepis, pasuje do sezonu -
Jak tu fioletowo. Piękne kolory ; ) Jakim produktem można zastąpić krakersy?
-
Super, że teraz rozpoczyna się sezon na borówki! Będę robić ciasta
-
Część jestem przyszłą kucharką ale teraz uwielbiam piec twoja strona daje mi możliwość na nowe i sprawdzone przepisy bez obawy że coś nie wyjdzie