06Sie2018

Sernik z borówkami

Komentarzy: 5


Aksamitny sernik na słonawym spodzie, pokryty warstwą soczystych borówek. Pieczenie w łaźni wodnej jest kluczem do uzyskania odpowiedniej konsystencji, więc nie pomijajcie go!
 
Na tortownicę 24 cm
 
Na spód:
Ok. 180 g krakersów, zmielonych na pył
50 g masła
 
Masa serowa:
700 g twarogu (sernikowy/własnoręcznie zmielony/twarożek śmietankowy)
1 szklanka cukru
1 paczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
1 szklanka śmietany kwaśnej
4 jaja
½ szklanki maślanki
2 szklanki borówek
Tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową tak, aby do środka nie dostała się woda.
 
Masło roztapiamy, mieszamy z pokruszonymi na piasek krakersami, wgniatamy w tortownicę.
 
Twaróg ucieramy z cukrami, śmietaną i maślanką. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników, nie za długo. Masę wylewamy na spód.

Jeśli używamy tortownicy, owijamy ją z zewnątrz folią aluminiową. Blaszkę lub tortownicę wkładamy do większej formy, którą napełniamy wodą. Woda powinna sięgać do połowy wysokości formy, w której pieczemy sernik.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około godzinę. Brzegi sernika powinny być ścięte, ale środek może wyglądać na niedopieczony. Około 15 przed końcem pieczenia na wierzchu rozsypujemy borówki i lekko wgniatamy w ciasto. Studzimy w uchylonym piekarniku, a wystudzony wyjmujemy z kąpieli wodnej i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Kategorie: Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.