29Sie2012

Sernik z chałwą i nutellą

Komentarzy: 4

sernik z chałwą i nutellą


Na Facebooku obiecałam sernik, więc dotrzymuję słowa!


Polubiliśmy i sernik z chałwą, i sernik z nutellą. Dlatego, kiedy zabierałam się za ten, a nie miałam dostępu do internetu (kto kradnie kable??!!)i tym samym mnóstwa sernikowych przepisów, to była właśnie improwizacja oparta na tamtych smakach. Ostatecznie zrobiłam 3 warstwy: chałwową, nutellową i czysto waniliową. Świetnie się komponują zarówno smakowo, jak i wizualnie.

Na spód:
200 g ciasteczek zbożowych
60 g masła
Na masę serową:

750 g twarogu śmietankowego
3 jaja
1 szklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18%
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 g chałwy
3 kopiaste łyżki nutelli

Ciasteczka na spód kruszymy na pył i łączymy ze stopionym masłem. Okruchy wgniatamy w wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną blaszkę o wymiarach ok. 20×20 cm lub tortownicę 24 cm.


Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią, dodając kolejno jajka. Łączymy ze śmietaną i dzielimy masę na 3 części. Do jednej dodajemy pokruszoną chałwę, do drugiej nutellę, a trzecią zostawiamy taką, jaka była. Masy serowe z dodatkami jeszcze chwilę miksujemy.


Na spód z ciasteczek wykładamy masę z nutellą i wygładzamy. Na niej rozsmarowujemy masę chałwową, a na wierzchu – waniliową.


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i na spodzie stawiamy płaskie naczynie z gorącą wodą. Wyżej wstawiamy nasz sernik i pieczemy go ok. 44 minut, aż środek będzie lekko ścięty. Sernik studzimy najpierw w uchylonym piekarniku, a potem najlepiej byłoby wstawić go do lodówki.

Kategorie: Ciasta / Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • cukrowa wrozka pisze:
    2012/08/29 22:03:12
    pieknie wygląda takie połaczenie musi byc pyszne
    2012/08/29 22:34:29
    sernik z nutella – przeciez to niebo po prostu! istna rozpusta!:)
    2012/08/30 09:33:17
    Wow.. nieziemski.. U nas na blogu pora na jakiś serniczek :)
    2012/08/30 09:53:45
    Za dużo dobrych rzeczy może być tylko wspaniałe i to jest najlepszy na to dowód ;)
    2012/08/30 22:30:17
    Wspaniałe połączenie ulubionych smaków. Extra serniczek! :)
    2012/08/31 09:26:29
    No i po co ja tu weszłam przed śniadaniem, no po co!!!!c :) Smaka sobie narobiła. Sernik wygląda przepysznie i jak widać w cudownym połączeniu smaków :) Pozdrawiam
    Gość: ellaepw, aclz222.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/08/31 10:21:44
    Zostałaś nominowana przeze mnie na moim blogu: ellaepw.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html
    do Versatile Blogger Award !!
    Gość: Celina, 77-253-70-216.adsl.inetia.pl
    2012/09/01 21:19:07
    Wróżko, czy to Ty byłaś jedną z osób, które wygrały konkurs Dobrowianki?
    2012/09/02 10:42:11
    A i owszem, to ja. :)
    2012/09/02 18:36:24
    osz kurczę.. tyle szczęścia na raz!:D
  • Andera pisze:

    I do believe all of the ideas you have presented for your post. They’re very convincing and can certainly work. Still, the posts are too quick for novices. May just you please extend them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

  • Anetaaa pisze:

    Cukrowo Wrozko ratuj obiecałam mężowi ten serniczek na urodziny ale nie mam pojecia jak długo go piec z 1,5 porcji składników? PS. to już piąty serniczek jaki wypróbowuję z Twoich przepisów i wszystkie są obłędne a w dodatku bardzo łatwo się je robi. Dzięki ze prowadzisz tego bloga:-*

    • Hej! Wybacz, że tak późno! W zamieszaniu sesyjnym nie ogarnęłam strony.
      Z 1,5 porcji… wydłużyłabym czas pieczenia o połowę, ale i tak cały czas pilnuj ciasta. Zależy też, czy pieczesz je wówczas w większej blaszce, czy po prostu robisz wyższe. :)