09kw.2015

Sernik z czekoladą w kakaowym cieście

Komentarzy: 7

laciaty1
 
laciaty2
 

Zupełnie przez przypadek wyszedł mi sernik o idealnej konsystencji. Nie wiem, czy to kwestia proporcji (dobieranych według własnego widzimisię), czy może świeżutkiego twarogu, ale był cudownie kremowy, jednocześnie lekko kruchy no i nie opadł, ani trochę. Tylko właściwie to miał być w łaty, ale łatki zamieniły się w jednolitą czekoladową warstwę. I tak wyszło chyba nawet ładniej. Gorzej z nazwą, bo miał być “łaciaty”. W każdym razie – jeśli lubicie sernikobrownies, polubicie i ten przepis. :3
 

Na tortownicę 24 cm:
 
Ciasto:
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 jajo
150 g masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masa serowa:
900 g twarogu śmietankowego lub sernikowego (im wyższa zawartość tłuszczu, tym lepiej)
1 1/3 szklanki cukru
4 jaja
1 szklanka śmietany 12 lub lub 18%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Zaczynamy od ciasta.
 
Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość będzie przypominać suche okruchy. Wtedy dodajemy jajo i dalej miksujemy, aż okruszki będą większe i wilgotniejsze. 2/3 wgniatamy w dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Najwygodniej jest ugnieść je ręką.
 
Na masę serową twaróg ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po 1 jajku i wanilię. Dodajemy śmietanę i miksujemy do powstania jednolitej masy, nie za długo.
 
Czekoladę topimy na parze i studzimy do temperatury pokojowej.
Półtora szklanki masy serowej odkładamy. Miksujemy ją z czekoladą.
 
Na spód wykładamy jasną masę, a następnie na wierzchu łyżką robimy kleksy z masy czekoladowej. Na końcu posypujemy ciasto resztą kakaowej kruszonki.
 
Pieczemy 10 minut w 180 stopniach, a następnie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok. 55 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie przechowujemy w lodówce.
Kategorie: Serniki / Z czekoladą
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Aga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.