20cze2013

Sernik z czereśniami

Komentarzy: 9

sernikczeresniowy1
 
sernikczeresniowy2
Egzaminy zakończone = więcej czasu na pieczenie. <3 Jeśli miałabym wybrać ulubione owoce, to wahałabym się pomiędzy czereśniami, truskawkami i poziomkami. Ale zawsze, kiedy już się pojawią: słodkie, ogromne, prawie czarne, soczyste kulki - przestaję mieć wątpliwości. Część wylądowała w brzuchach, część gotuje się w wielkim garze (dżem czereśniowy <3) a część wydawała mi się idealnym dodatkiem do sernika - waniliowego, delikatnego dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i pokrytego słodką, czereśniową galaretką.  

Na blaszkę 20×20 cm
 
Spód:
150 g ciasteczek zbożowych
50 g masła
350 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego
2 jaja
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub kwaśnej śmietany 12 lub 18%
 
Polewa:
2 szklanki wydrylowanych czereśni
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody

Zaczynamy od sernika. Najlepiej jest przygotować go dzień wcześniej.
Ciasteczka kruszymy na pył i łączymy ze stopionym masłem. Wgniatamy okruszki w wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
 
Twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy śmietanę, budyń, a następnie jaja. Nie miksujemy zbyt długo. Przelewamy masę na spód. Pieczemy ok. 30-40 minut w 170 stopniach, aż środek sernika będzie ścięty. Dodatkowo w piekarniku na najniższym poziomie umieszczamy płaskie naczynie z gorącą wodą.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Potem dobrze jest wstawić go na kilka godzin do lodówki.
 
Czereśnie podgrzewamy w rondelku, aż puszczą sok i zmiękną.
Żelatynę wsypujemy do 1/2 szklanki chłodnej wody i czekamy, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy ją, nie dopuszczając do zagotowania! Stopniowo dolewamy do gorącej masy czereśniowej, mieszając. Zostawiamy do ostudzenia, możemy też wstawić ją do lodówki.
Kiedy polewa zacznie tężeć, wylewamy ją na sernik i zostawiamy do całkowitego zastygnięcia.

Kategorie: Ciasta z owocami / Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Kasia / Plate of Joy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.