16wrz2012

Sernik z gruszkami

Komentarzy: 10

sernik z gruszkami pear cheesecake

Od czasu, kiedy kilka lat temu nasza grusza usłyszała, że zostanie wydalona z ogrodu, bo nie wydaje owoców, owocuje jak szalona. Mieliśmy ostatnio zatrzęsienie gruszek, więc trzeba było je zjadać w najróżniejszej postaci. Kilka udało mi się przemycić do sernika. Duszone owoce w masie gruszkowo-śmietankowej na tradycyjnym, kruchym cieście i delikatna masa serowa. O wiele lepsze, niż kolejna grucha na surowo.

Spód:
2 szklanki mąki
1 jajo
100 g masła
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżka mleka

Masa gruszkowa:
4 duże gruszki
500 ml wody
50 g cukru
łyżeczka soku z cytryny
1 opakowanie budyniu śmietankowego

Masa serowa:
2 jaja
500 g twarogu 3-krotnie zmielonego lub śmietankowego
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18%

Zaczynamy od spodu: miękkie masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy jajko. Stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia. Na koniec zagniatamy chwilę ręcznie – ciasto będzie miękkie. Zawijamy je w folię i wkładamy na godzinkę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, podsypując mąką i wykładamy spód tortownicy 26 cm. Nakłuwamy go widelcem. Ciasta wychodzi dość sporo, więc po wyłożeniu spodu może nam go trochę zostać. Możemy je wykorzystać też do wycięcia czegoś na wierzch sernika lub zamrozić, tak jak zrobiłam to ja. Podpiekamy w 180 stopniach ok. 20 minut, na jasnozłoty kolor.

W międzyczasie gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i wykrajamy gniazda nasienne. Wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Wkładamy do niej gruszki i dusimy je pod przykryciem 3-5 minut. Owoce odcedzamy, syropu nie wylewamy! Budyń rozpuszczamy w 1/2 szklanki syropu i dolewamy go gotującej się reszty. Gotujemy chwilkę do zgęstnienia.

Na podpieczonym spodzie układamy gruszki i zalewamy je ciepłą masą budyniową. Rozsmarowujemy ją równo.

Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy śmietanę i żółtka, a na końcu łyżką mieszamy z pianą ubitą z białek. Masę serową rozsmarowujemy na masie gruszkowej.

Ciasto pieczemy w 170 stopniach ok. 50 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.


Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Usagi Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • mikimama pisze:

    I w końcu przyszedł czs by upiec w końcu jakieś gruszkowe ciacho…. Sernik to doskonały pomysł!

  • rocksanka pisze:

    om nom nom, czaję się na sernik z gruszkami już dłuuugi czas – dla takiego sernikożercy jak ja to nie lada gratka – Twój wygląda mega smakowicie *___*

  • vanilia81 pisze:

    Gruszki, kruche ciasto i jeszcze masa budyniowa…Obłędnie! :)

  • darki85 pisze:

    zazdroszcze gruszki w ogródku :) a sernik pysznie sie prezentuje :)

  • gin pisze:

    Pyszności, uwielbiam serniki :) Z gruszkami już kiedyś robiłam, zamiast cukru dałam miód – bajka :)

  • elpokrywka pisze:

    Ciekawe, sernika z gruszkami jeszcze nie jadłam. Myślę ostatnio nad czymś co by jeszcze wspomogło sernik z pomarańczami. Mogłabyś coś zaproponować? ostatnio zrobiłam sernik dyniowy,a na moim blogu możesz przeczytać, jakich barbarzyńskich metod użyłam jeżeli chodzi o ser biały.

  • majanaboxing pisze:

    Sernik z gruszkami jeszcze przede mną. Kusisz :)

  • Gość pisze:

    Uwielbiam Twojego bloga:)
    Ja dopiero zaczynam słodkie blogowanie, ale zapraszam do odwiedzenia:
    blog-babeczka.blogspot.com/

  • Usagi pisze:

    Sernik z gruszkami chodzi za mną od kilku dni. Choć Majana namieszała mi teraz takim z borówkami :)
    To ja wezmę kawałek Twojego i się poczęstuję, dobrze? ;)

  • Fernande pisze:

    Great website. Lots of helpful info here. I am sending it to several pals ans additionally sharing in delicious. And of course, thanks for your effort!