28wrz2017

Sernik z jabłkami i cynamonem

Komentarzy: 5


 
Nie ma jesieni bez ciast z jabłkami! Kiedy kończą się ostatnie maliny i borówki, to właśnie jabłka, wraz z gruszkami i śliwkami, najczęściej trafiają do wypieków. Jeśli macie ochotę na coś innego, niż tradycyjna szarlotka, możecie zaszaleć i zrobić jabłkowo-cynamonowy sernik na ciasteczkowym spodzie. Prosty do zrobienia (i nie opadający!), niezwykle kremowy dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i przełożony delikatnymi, słodkimi owocami. No ale właśnie – jabłka jabłkom nierówne. Jaka odmiana będzie najlepsza do ciasta? O tym i innych ciekawostkach przeczytacie tutaj.
 
Jak już wspominałam, sernik uzyskuje odpowiednią, aksamitną konsystencję dzięki temu, że siedzi sobie w „saunie”. Jeśli nie macie naczynia lub blachy, do której moglibyście wstawić tortownicę, możecie poradzić sobie w inny sposób. Mniejsze naczynie z wodą należy wówczas ustawić na najniższej półce piekarnika.
 
Składniki na tortownicę 24 cm
Spód:
250 g ciasteczek zbożowych
50 g masła
Masa serowa:
700 g twarogu śmietankowego lub sernikowego
4 jaja
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki
1 szklanka śmietany (zwykłej, kwaśnej, 12 lub 18%)
1 łyżeczka cukru waniliowego
 
Jabłka:
2 duże jabłka
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
 
Kruszonka:
½ szklanki cukru trzcinowego
6 łyżek mąki
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki stopionego masła
 
Aby przygotować spód, ciasteczka drobno kruszymy. Mieszamy z roztopionym masłem i wgniatamy w dno formy. Odstawiamy.
 
Przygotowujemy jabłka: obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z cukrem i cynamonem.
 
Następnie przygotowujemy kruszonkę – wszystkie jej składniki mieszamy do uzyskania wilgotnych okruszków.
 
Na masę serową miksujemy twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy jajka, a na sam koniec mąkę i śmietanę. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
 
Na spodzie układamy 1/3 jabłek i posypujemy 1/3 kruszonki. Zalewamy połowę masy serowej. Znowu układamy 1/3 jabłek, 1/3 kruszonki i na nie wylewamy drugą połowę masy. Na wierzchu układamy pozostałe jabłka i posypujemy resztą kruszonki.
 
Tortownicę owijamy od spodu i boków folią aluminiową. Wstawiamy ją do większego naczynia lub głębokiej blachy wypełnionej wodą do wysokości ok. 2 cm. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok. 1,5 godziny i zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Ostudzony wstawiamy do lodówki.

Kategorie: Jabłka / Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.