Sernik z jagodami i mleczną kruszonką
Komentarzy: 7
Niby klasycznie, bo i sernik z jagodami, i sernik z kruszonką to nic nowego, ale jednak inaczej, bo mocno mlecznie. Mleko w proszku dodane do masy i kruszonki czyni cuda. :3
Kruszonka:
1 szklanka mąki
1 szklanki mleka w proszku
3/4 szklanki cukru
100 g masła
Masa:
350 g twarogu sernikowego lub śmietankowego
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka w proszku
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
ok. 1 szklanki jagód – umytych i osuszonych lub rozmrożonych i odsączonych
Twaróg ucieramy z cukrem i mlekiem w proszku. Dodajemy śmietanę i miksujemy jeszcze chwilę, do połączenia składników.
2/3 kruszonki wciskamy w dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na tym spodzie rozsmarowujemy połowę masy serowej. Rozkładamy równomiernie jagody. Przykrywamy je delikatnie pozostałą masą.
Całość posypujemy odłożoną na początku 1/3 kruszonki. Pieczemy ok. 30-35 minut w 180 stopniach, do lekkiego zezłocenia kruszonki i ścięcia masy serowej. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Jeszcze nigdy nie miałam okazji dodawać i smakować nawet mleka w proszku! Ciekawi mnie oo strasznie :)
-
mój ulubiony placek :D
-
Bardzo smakowity serniczek. :)
-
Mniam, musiał rozpływać się w buzi :)
-
Jedno pytanie w jakiej temperaturze pieczemy?