14Sie2014

Sernik z jagodami i mleczną kruszonką

Komentarzy: 7

blueberryandcream
 
blueberryandcream2
 
Niby klasycznie, bo i sernik z jagodami, i sernik z kruszonką to nic nowego, ale jednak inaczej, bo mocno mlecznie. Mleko w proszku dodane do masy i kruszonki czyni cuda. :3

Na blaszkę ok. 20×20 cm:
 

Kruszonka:
1 szklanka mąki
1 szklanki mleka w proszku
3/4 szklanki cukru
100 g masła
 
Masa:
350 g twarogu sernikowego lub śmietankowego
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka w proszku
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
ok. 1 szklanki jagód – umytych i osuszonych lub rozmrożonych i odsączonych

Mąkę mieszamy z mlekiem w proszku i cukrem. Masło roztapiamy i gorące dolewamy do suchych składników. Mieszamy energicznie, aż powstaną wilgotne okruszki.
 
Twaróg ucieramy z cukrem i mlekiem w proszku. Dodajemy śmietanę i miksujemy jeszcze chwilę, do połączenia składników.
 
2/3 kruszonki wciskamy w dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na tym spodzie rozsmarowujemy połowę masy serowej. Rozkładamy równomiernie jagody. Przykrywamy je delikatnie pozostałą masą.
 
Całość posypujemy odłożoną na początku 1/3 kruszonki. Pieczemy ok. 30-35 minut w 180 stopniach, do lekkiego zezłocenia kruszonki i ścięcia masy serowej. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Kategorie: Ciasta z owocami / Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.