02lip2014

Sernik z jagodami

Komentarzy: 4

blueberrycheesecake1
 
blueberrycheesecake2
 
Sernik z jagodami to jeden z klasyków, które w sezonie na owoce po prostu muszą powstać. Czasem nadają smak i kolor całości (klik i klik, czasem stanowią tylko dodatek w postaci polewy albo fioletowej warstwyjak tu i tu, i jeszcze tu.
 
Tym razem zdecydowałam się na klasyczny, waniliowy sernik z marmurkowym, jagodowym wzorem, na kruszonkowym spodzie. Dzięki pieczeniu z parą wodną wychodzi wspaniale delikatny i aksamitny w konsystencji.

Na tortownicę 22-24 cm (robiłam w 12 cm z połowy porcji)
 
Spód:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
 
Masa serowa:
700 g twarogu sernikowego lub śmietankowego (najlepiej powyżej 7% tłuszczu)
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 jaja
1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%
1 łyżka mąki
3/4 szklanki jagód

Zaczynamy od spodu. Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy gorące, roztopione masło i mieszamy do powstania okruszków. Wgniatamy je w dno tortownicy.
 
Ser ucieramy z cukrem i ekstraktem. Dodajemy kolejno jajka. Miksujemy krótko ze śmietaną i przesianą mąką.
 
Masę dzielimy na 2 części. Jedną miksujemy z jagodami. Na środek spodu wykładamy naprzemiennie raz łyżkę ciasta jasnego, raz fioletowego. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy płaskie naczynie z gorącą wodą.
 
Sernik pieczemy ok. 50 minut, aż będzie ścięty na środku. Studzimy w uchylonym piekarniku,
Kategorie: Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.