08kw.2014

Sernik z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi

Komentarzy: 6

cerealbars2
 
cerealbars1
 
Jeśli macie już dość tych karmelizowanych płatków, to mam złą wiadomość: mi się prędko nie znudzą. Stały sobie tak w słoju w kuchni i kusiły, kusiły, aż wymyśliłam, jak je spożytkować. Trochę tarta, trochę sernik. A może tarta serowa. No ale jednak nie okrągła, więc nie do końca. Nikt nie powiedział, że sernik musi być wysoki. Więc niech będzie sernikiem.

Na blaszkę ok. 20×20 cm
Karmelizowane płatku kukurydziane:
Płatków wyjdzie więcej, niż potrzeba w przepisie, ale zaręczam, że to nie będzie dla Was problemem. :)
140 g płatków kukurydzianych (nie chcę robić reklamy, ale te w czerwonym opakowaniu mają swój unikalny smak i to ich zawsze używam)
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka w proszku
90 g masła
 
Ciasto:
1 szklanka mąki
100 g masła
1/2 szklanki pokruszonych karmelizowanych płatków
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
 
Masa:
300 g twarogu sernikowego lub śmietankowego
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki pokruszonych karmelizowanych płatków
1 jajo
Zaczynami od przygotowania płatków. Masło roztapiamy. Cukier i sól mieszamy z mlekiem w proszku. Płatki lekko kruszymy. Dodajemy do nich stopione masło i mieszanką cukrową. Dokładnie mieszamy i wykładamy płatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
 
Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 140 stopni. Wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia.
 
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z solą i pokruszone płatki. Miksujemy do powstania dużych, wilgotnych okruchów ciasta.
 
Wgniatamy je w dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i płatki. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na przygotowany spód.
 
Pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Kategorie: Serniki / Tarty i krajanki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.