Sernik z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi
Komentarzy: 6
Jeśli macie już dość tych karmelizowanych płatków, to mam złą wiadomość: mi się prędko nie znudzą. Stały sobie tak w słoju w kuchni i kusiły, kusiły, aż wymyśliłam, jak je spożytkować. Trochę tarta, trochę sernik. A może tarta serowa. No ale jednak nie okrągła, więc nie do końca. Nikt nie powiedział, że sernik musi być wysoki. Więc niech będzie sernikiem.
Karmelizowane płatku kukurydziane:
Płatków wyjdzie więcej, niż potrzeba w przepisie, ale zaręczam, że to nie będzie dla Was problemem. :)
140 g płatków kukurydzianych (nie chcę robić reklamy, ale te w czerwonym opakowaniu mają swój unikalny smak i to ich zawsze używam)
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka w proszku
90 g masła
Ciasto:
1 szklanka mąki
100 g masła
1/2 szklanki pokruszonych karmelizowanych płatków
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
Masa:
300 g twarogu sernikowego lub śmietankowego
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki pokruszonych karmelizowanych płatków
1 jajo
Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 140 stopni. Wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z solą i pokruszone płatki. Miksujemy do powstania dużych, wilgotnych okruchów ciasta.
Wgniatamy je w dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i płatki. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na przygotowany spód.
Pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Ach, płatki i ser… To musi być nieziemsko pyszne!
-
właśnie jem, są przepyszne! ciekawe ciasto z twarogiem, bardzo kruche.
do nadzienia użyłam muscovado i to był strzał w 10, są lekko karmelowe. i wmieszałam do niego białą czekoladę pokrojoną w kosteczkę.dziękuje za przepis :)
-
to miało być do rogalików xD
-
Wypróbowałam! Trochę zmieniłam proporcje i użyłam za mało twarogu :)ale i tak było pyszne, a karmelizowane płatki są pysznościowe, z pewnością jeszcze kiedyś je wykorzystam :)