28lip2013

Sernik z karmelizowanymi płatkami

Komentarzy: 14

cerealcheesecake1
 
cerealcheesecake2
 
cerealcheesecake4
Karmelizowane płatki kukurydziane tak mi zasmakowały, że po lodach przyszedł czas na własny eksperyment. Płatki posłużyły za spód i wierzch aksamitnego sernika – mimo upałów pieczonego. I muszę przyznać, że to była dobra decyzja. Spód jest na tyle zwarty, że wygonie się kroi i nie rozpada, ale nie jest rozmiękły. No a kukurydzianą kruszonkę najchętniej wyjadłabym z całego ciasta. :D

Na tortownicę 24 cm
 
Karmelizowane płatki:
170 g płatków kukurydzianych
120 g masła
40 g cukru
40 g mleka w proszku
1/2 łyżeczki soli
 
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%
2 jaja
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło roztapiamy. Płatki kruszymy na drobne kawałeczki i mieszamy je z cukrem, mlekiem w proszku i solą. Dodajemy roztopione masło i porządnie mieszamy, żeby dokładnie pokryło płatki.
 
Ok. 1/2 płatków wgniatamy w dno tortownicy, a resztę rozsypujemy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obie formy pieczemy w 135 stopniach ok. 25 minut. Powstrzymujemy się przed zjedzeniem. :D
 
Twaróg ucieramy z cukrem, po czym dodajemy kolejno jaja. Mieszamy ze śmietaną, wanilią i przesianą mąką. Miksujemy tylko do powstania jednolitej masy, nie za długo. Masę przelewamy na spód z płatków. Pieczemy ok. 50 minut w 160 stopniach. Dodatkowo na dnie piekarnika możemy ustawić płaskie naczynie z gorącą wodą – dzięki temu sernik będzie bardziej kremowy i delikatny.
 
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, potem możemy wstawić go do lodówki. Przed podaniem posypujemy go płatkami i lekko je wgniatamy. Jeśli nie zużyjecie wszystkich, teraz można tą resztkę zjeść <3
Kategorie: Momofuku Milk Bar / Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.