Sernik z karmelizowanymi płatkami
Komentarzy: 14
Karmelizowane płatki kukurydziane tak mi zasmakowały, że po lodach przyszedł czas na własny eksperyment. Płatki posłużyły za spód i wierzch aksamitnego sernika – mimo upałów pieczonego. I muszę przyznać, że to była dobra decyzja. Spód jest na tyle zwarty, że wygonie się kroi i nie rozpada, ale nie jest rozmiękły. No a kukurydzianą kruszonkę najchętniej wyjadłabym z całego ciasta. :D
Karmelizowane płatki:
170 g płatków kukurydzianych
120 g masła
40 g cukru
40 g mleka w proszku
1/2 łyżeczki soli
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%
2 jaja
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ok. 1/2 płatków wgniatamy w dno tortownicy, a resztę rozsypujemy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obie formy pieczemy w 135 stopniach ok. 25 minut. Powstrzymujemy się przed zjedzeniem. :D
Twaróg ucieramy z cukrem, po czym dodajemy kolejno jaja. Mieszamy ze śmietaną, wanilią i przesianą mąką. Miksujemy tylko do powstania jednolitej masy, nie za długo. Masę przelewamy na spód z płatków. Pieczemy ok. 50 minut w 160 stopniach. Dodatkowo na dnie piekarnika możemy ustawić płaskie naczynie z gorącą wodą – dzięki temu sernik będzie bardziej kremowy i delikatny.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, potem możemy wstawić go do lodówki. Przed podaniem posypujemy go płatkami i lekko je wgniatamy. Jeśli nie zużyjecie wszystkich, teraz można tą resztkę zjeść <3

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Ciekawa propozycja,pozdrawiam.
-
Fantastyczny, ślinka leci!
-
pysznie wygląda:) uwielbiam serniki:)
-
Niech żałuje każdy, kto nie próbował tej kruszonki :D
-
Przekazuję nominacje do do Versitle-blogger Award. Więcej szczegółów na http://www.patii.pl/nominacja-bloga-do-versitle-blogger-award/
Pozdrawiam, Patii. -
Wiesz może, jaki będzie efekt kiedy nie dodamy mleka w proszku? Ewentualnie przychodzi Ci na myśl jakiś substytut? ;)
-
oj bardzo, bardzo <3
-
Cudowny!
Przepyszny i bardzo łatwy, nawet dla takiego nowicjusza jak ja ;)
Świetna strona, próbowałam już kilka przepisów, z pewnością wrócę po kolejne :) -
Kocham serniki<3 I to w każdym wydaniu! Nie dość, że są pyszne, to jeszcze łatwe w wypieku. Ten będę musiała zrobić przy najbliższej okazji :)
-
Jak dla mnie sernik musi byc wysoki, wiec zrobiłam z kilograma twarogu. Przepis cudowny, jak zreszta wszystkie na tym blogu :) bardzo polecam wszystkim!
-
Sernik siedzi w piekarniku :) masę serową zwiększyłam podwójnie, ponieważ akurat chciałam wykorzystać kilogram sera. Jestem ciekawa efektu końcowego!