16lip2017

Sernik z masłem orzechowym i białą czekoladą

Komentarzy: 6


 

Na formę o wymiarach ok. 20×20 cm lub tortownicę 18 cm
Spód:
200 g ciasteczek owsianych
50 g masła
 
Masa serowa:
350 g twarogu śmietankowego lub twarogu sernikowego
2 jaja
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki śmietany
1/4 szklanki maślanki
 
Ganache:
90 g białej czekolady
100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 łyżka masła orzechowego
 
Masło roztapiamy i mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Wciskamy w dno formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Twaróg ucieramy z cukrem, masłem orzechowym, śmietaną i maślanką. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników, nie za długo. Masę wylewamy na spód.
 
Jeśli używamy tortownicy, owijamy ją z zewnątrz folią aluminiową (tak, żeby woda nie mogła dostać się do środka). Blaszkę lub tortownicę wkładamy do większej formy, którą napełniamy wodą. Woda powinna sięgać do połowy wysokości formy, w której pieczemy sernik.
 
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około godzinę. Brzegi sernika powinny być ścięte, ale środek może wyglądać na niedopieczony. Studzimy w uchylonym piekarniku, a wystudzony wyjmujemy z kąpieli wodnej i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
 
Czekoladę drobno siekamy. Śmietankę podgrzewamy (pilnujemy, żeby się nie zagotowała!) i gorącą zalewamy czekoladę. Mieszamy do otrzymania jednolitej polewy, dodajemy masło orzechowe i mieszamy do jego całkowitego rozpuszczenia.
Gotowym ganache polewamy sernik.
 
Ciasto przechowujemy w lodówce i wyjmujemy 15 min przed podaniem.

Kategorie: Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.