Sernik z masłem orzechowym i czekoladą
Komentarzy: 1Chociaż swój ideał już znalazłam, ten wydawał się równie zachęcający. Zwłaszcza, że ostatnio cały czas mam w zapasie jakiś słoiczek masła orzechowego, tak gdyby mnie naszła ochota na wykorzystanie do czegoś słodkiego. A że był i ser, to sernik wydawał się najlepszym rozwiązaniem. Kremowy, jak to rasowy cheesecake, z mocnym akcentem orzechowym i aksamitną czekoladową polewą. Zamiast jakiegoś waniliowego, polecam zafundować sobie raz coś takiego.
200 g pokruszonych ciasteczek zbożowych
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki brązowego cukru
50 g masła
Masa:
500 g serka kremowego
3 jajka
3 żółtka
125 ml śmietany 18%
3 duże łyżki masła orzechowego
1 szklanka cukru
Polewa:
100 g posiekanej czekolady (najlepiej gorzkiej albo deserowej)
250 ml kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki brązowego cukru
Wykonanie jest baaaaardzo proste. Zaczynamy od spodu: masło topimy. Mieszamy z resztą i uklepujemy na dnie tortownicy. Formujemy też niewysoki bok. Wstawiamy formę do lodówki.
Wszystkie składniki masy ucieramy na niskich obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Dobrze by było, gdyby miały one też jednakową temperaturę.
Wylewamy masę na spód i pieczemy sernik około 50 minut w 170 stopniach. Oprócz ciasta do piekarnika możemy wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik będzie bardziej kremowy.
Składniki polewy umieszczamy w rondelku i topimy na małym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewę rozsmarowujemy na serniku po upływie tych 50 minut i pieczemy kolejne 10. Piekarnik wyłączamy i uchylamy drzwiczki. Kiedy sernik ostygnie, chowamy go do lodówki.
Przepis – kllik.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)