27wrz2011

Sernik z masłem orzechowym i czekoladą

Komentarzy: 1

peanut butter cheesecake sernik z masłem orzechowym


Chociaż swój ideał już znalazłam, ten wydawał się równie zachęcający. Zwłaszcza, że ostatnio cały czas mam w zapasie jakiś słoiczek masła orzechowego, tak gdyby mnie naszła ochota na wykorzystanie do czegoś słodkiego. A że był i ser, to sernik wydawał się najlepszym rozwiązaniem. Kremowy, jak to rasowy cheesecake, z mocnym akcentem orzechowym i aksamitną czekoladową polewą. Zamiast jakiegoś waniliowego, polecam zafundować sobie raz coś takiego.

Spód:
200 g pokruszonych ciasteczek zbożowych
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki brązowego cukru
50 g masła
Masa:

500 g serka kremowego
3 jajka
3 żółtka
125 ml śmietany 18%
3 duże łyżki masła orzechowego
1 szklanka cukru
Polewa:
100 g posiekanej czekolady (najlepiej gorzkiej albo deserowej)
250 ml kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki brązowego cukru

 

Wykonanie jest baaaaardzo proste. Zaczynamy od spodu: masło topimy. Mieszamy z resztą i uklepujemy na dnie tortownicy. Formujemy też niewysoki bok. Wstawiamy formę do lodówki.


Wszystkie składniki masy ucieramy na niskich obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Dobrze by było, gdyby miały one też jednakową temperaturę.


Wylewamy masę na spód i pieczemy sernik około 50 minut w 170 stopniach. Oprócz ciasta do piekarnika możemy wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik będzie bardziej kremowy.


Składniki polewy umieszczamy w rondelku i topimy na małym ogniu, ciągle mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewę rozsmarowujemy na serniku po upływie tych 50 minut i pieczemy kolejne 10. Piekarnik wyłączamy i uchylamy drzwiczki. Kiedy sernik ostygnie, chowamy go do lodówki.

Przepis – kllik.

Kategorie: Ciasta / Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj cukrowa wrozka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • cukrowa wrozka pisze:
    Gość: Justyś, 178-36-71-203.adsl.inetia.pl
    2011/09/27 18:32:43
    Cudo! uwielbiam masło orzechowe! :)
    Gość: feltira, 89-68-184-225.dynamic.chello.pl
    2011/09/27 19:28:43
    wygląda pięknie… i trzeba go dokonać mi koniecznie..

    A myślicie, że da rade bezglutenowo – czyli bez tego spodu smakowitego?

    pozdraki

    2011/09/27 19:50:11
    Masło orzechowe jest przepyszne, takiego sernika jeszcze nie jadłam więc najwyższy czas na zrobienie :) Wygląda super :)
    2011/09/27 19:55:06
    a który to ideał ? ciekawa jestem, może wypróbuję ?
    (jak byłam w Gdańsku polazłam do Sowy sprawdzić ten tort truflowy co kiedyś tam chwaliłaś)
    2011/09/27 21:35:10
    piękny sernik :-))
    2011/09/27 21:58:04
    Pyszny te serniczek :)) Bardzo mi się podoba :))
    2011/09/27 22:17:23
    Na pewno jest bardzo smaczny, ale moje pytanie czy bardzo lub choć trochę czuć w nim nutkę orzechową? Pozdr
    2011/09/27 22:26:55
    feltira – bez spodu też da radę. :)
    wiedźmo – i jak tort? :) A linka do mojego najkochańszego już wklejam do wpisu.
    daria – czuć nutkę orzechową, całkiem mocno. :)
    2011/09/28 00:14:52
    Kochana Wróżko,
    zapraszam na mojego bloga – dodałam Cię do swoich linków, a jak kogoś linkuję, to i piszę kilka słów na temat… Mam nadzieję, że Ci się spodoba moje krótkie spojrzenie na to, jak nam tu czarujesz… :)

    Pozdrowienia! :)

    2011/09/28 09:31:54
    zrobiłam ostatnio cały wielki słoik domowego masła orzechowego i tak się właśnie zastanawiałam do czego go wykorzystać… ;)
    2011/09/28 12:16:27
    No to full wypas :D
    2011/09/28 21:31:52
    kolejne cudo, możesz wykończyć człowieka tymi pysznymi słodkościami! :) Dziękujemy za zdjęcie! :)
    2011/09/29 07:26:38
    A na jak duża foremkę jest ten przepis …bo szukam, szukam i znaleźc nie mogę ….a tak pysznie sie przepis zapowiada:) pozdrawiam ciepło
    2011/09/29 17:30:16
    24 cm najlepiej. :)
    2011/10/02 09:21:28
    Jeśli mogę się wtrącić – Nigella podawała w książce, że 23, ale ja nie wiem, bo JESZCZE nie robiłam (a wygląda bosko i mam zamiar się za niego zabrać).
    PS Widzę, że masz ostatnio fazę na masło orzechowe :D ja się uzależniłam, wyjadam je łyżkami! :)
    2011/10/02 18:00:10
    nie znalazłam przepisu na ten idealny :(
    a tort był trochę za słodki, ale ta ciemna masa całkiem mrrr