12cze2014

Sernik z masłem orzechowym precelkami i czekoladą

Komentarzy: 5
peanutpretzel4

peanutpretzel2

peanutpretzel3

peanutpretzel4

Coś dla tych, którzy lubią słodko-słone połączenia (albo jeszcze nie wiedzą, czy lubią i chcą się przekonać).
Mamy spód ze słonych precelków, słodką masę serową z wyraźnym smakiem masła orzechowego, precelki po raz kolejny – na wierzchu i znowu dla osłody – czekoladę.

Na blaszkę ok 20×20 cm
Na spód:
ok. 130 g słonych precelków
60 g masła

Masa serowa (składniki powinny być w temp. pokojowej)
375 g twarogu sernikowego lub śmietankowego
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki (2 kopiaste łyżki) masła orzechowego
2 jaja
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%

Wierzch:
garść precelków
100 g mlecznej lub deserowej czekolady

Precelki miażdżymy na okruszki. Łączymy z roztopionym masłem i wgniatamy masę w dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki masy serowej ucieramy razem do połączenia. Rozsmarowujemy na spodzie. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 170 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy dodatkowo płaskie naczynie z gorącą wodą.
Środek sernika powinien być ścięty. Studzimy ciasto w uchylonym piekarniku.

Wystudzony sernik dekorujemy precelkami. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta.

 

Kategorie: Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.