Sernik z masłem orzechowym precelkami i czekoladą
Komentarzy: 7Coś dla tych, którzy lubią słodko-słone połączenia (albo jeszcze nie wiedzą, czy lubią i chcą się przekonać).
Mamy spód ze słonych precelków, słodką masę serową z wyraźnym smakiem masła orzechowego, precelki po raz kolejny – na wierzchu i znowu dla osłody – czekoladę.
Na spód:
ok. 130 g słonych precelków
60 g masła
Masa serowa (składniki powinny być w temp. pokojowej)
375 g twarogu sernikowego lub śmietankowego
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki (2 kopiaste łyżki) masła orzechowego
2 jaja
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
Wierzch:
garść precelków
100 g mlecznej lub deserowej czekolady
Wszystkie składniki masy serowej ucieramy razem do połączenia. Rozsmarowujemy na spodzie. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 170 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy dodatkowo płaskie naczynie z gorącą wodą.
Środek sernika powinien być ścięty. Studzimy ciasto w uchylonym piekarniku.
Wystudzony sernik dekorujemy precelkami. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Jakie cudo! Zjadłabym chyba z 10 kawałków :)
PS. Nie wiem czy tylko ja tak mam ale gdy wchodzę na Twoją stronę wyświetla mi się, że strona jest zainfekowana wirusem typ:. trojan :( -
Słodko-słone połączenia to jest to :)
-
Cudowny sernik, polecam. Mam jednak pytanie – czy mogę go upiec w formie małych serniczków jak np. tu: http://www.cukrowawrozka.pl/serniczki-z-biala-czekolada-i-oreo/? Czy powinnam coś zmienić oprócz czasu pieczenia? Ile Twoim zdaniem powinnam je piec?
Pozdrawiam i podziwiam wszystkie Twoje słodkie dzieła :) -
Czy mogę upiec ten sernik z podwójnej porcji tylko że w tortownicy? Jaka powinna mieć wtedy średnicę i ile muszę pięć takie cudo?
Skomentuj Julia Anuluj pisanie odpowiedzi