19sie2013

Sernik z musem brzoskwiniowym

Komentarzy: 14

peachswirlcheesecake4
 
peachswirlcheesecake2
 

A gdyby tak zamiast brzoskwiń z puszki, jak to się zwykle robi, dodać do sernika musu ze świeżych, pachnących brzoskwiń, dodatkowo karmelizowanych w mieszance masła i cukru? Uznałam, że to dobry pomysł i miałam rację. Na wyczucie połączyłam składniki i voila, kolejny autorski przepis mi wyszedł! :D Jeśli sernik z brzoskwiniami kojarzy Wam się tylko z tym na kruchym spodzie, z ubijanymi białkami, spróbujcie tego: aksamitnego, na ciasteczkowym spodzie, czyli takiego, jakie lubię najbardziej. :3

Na blachę 20×20 cm:
Spód:
180 g ciasteczek zbożowych
60 g masła
 
Masa serowa:
350 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
3/4 szklanki cukru
1 duże jajo
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
 
Mus brzoskwiniowy:
2 brzoskwinie
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Zaczynamy od musu. Brzoskwinie sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i wkładamy do rondelka razem z masłem i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i trzymamy na ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Brzoskwinie powinny być miękkie. W tym czasie bierzemy się za spód.
 
Ciasteczka kruszymy na pył i mieszamy ze stopionym masłem. Wgniatamy w dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko, jogurt i miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Masę wylewamy na spód.
 
Brzoskwinie blendujemy na puree. Łyżką nakładamy je na masę serową i widelcem robimy marmurkowy wzorek. Pieczemy w 170 stopniach około 40 minut. Studzimy najpierw w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki.

 
peachswirlcheesecake5

Kategorie: Ciasta z owocami / Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.