Sernik z musem brzoskwiniowym
Komentarzy: 14
A gdyby tak zamiast brzoskwiń z puszki, jak to się zwykle robi, dodać do sernika musu ze świeżych, pachnących brzoskwiń, dodatkowo karmelizowanych w mieszance masła i cukru? Uznałam, że to dobry pomysł i miałam rację. Na wyczucie połączyłam składniki i voila, kolejny autorski przepis mi wyszedł! :D Jeśli sernik z brzoskwiniami kojarzy Wam się tylko z tym na kruchym spodzie, z ubijanymi białkami, spróbujcie tego: aksamitnego, na ciasteczkowym spodzie, czyli takiego, jakie lubię najbardziej. :3
Spód:
180 g ciasteczek zbożowych
60 g masła
Masa serowa:
350 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
3/4 szklanki cukru
1 duże jajo
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
Mus brzoskwiniowy:
2 brzoskwinie
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Ciasteczka kruszymy na pył i mieszamy ze stopionym masłem. Wgniatamy w dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko, jogurt i miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Masę wylewamy na spód.
Brzoskwinie blendujemy na puree. Łyżką nakładamy je na masę serową i widelcem robimy marmurkowy wzorek. Pieczemy w 170 stopniach około 40 minut. Studzimy najpierw w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Wygląda cudownie:) Zjadłabym…
-
cudownie wygląda
-
Wygląda cudownie! Chyba upiekę ten sernik w najbliższym czasie :)
-
Te składniki to na blachę o jakich wymiarach? :)
-
O rany, jest na samym początku, wybacz :)
-
Meeeega dobre jest wykorzystanie do spodu takiego sernika:
sucharów “Mamutów” zmielonych na wiór wymieszanych ze słoiczkiem nutelli. <3 zawsze mam nadzieję, że zostanie mi tej masy więcej- do zjedzenia na samo :D -
Czy można użyć brzoskwiń z puszki? ;)
-
Upiekłam wczoraj ten sernik, ale nie urósł :( Nie wiem co zrobiłam źle…Użyłam formy 18×18 i mimo tego wyszedł strasznie niski. Jaka może być przyczyna?
-
Czy można go zrobić w małej tortownicy? Czym różni się twarożek śmietankowy od twarogu w kostce? Moja ciocia ma sklep i cały czas przynosi mi serek wiejski w familijnym opakowania, już nie mam pojęcia jak można go wykorzystać, czy mogę użyć go do wypieków, np. do serników?