28kw.2014

Sernik z musem kiwi

Komentarzy: 1

kiwicheesecake1
 
kiwicheesecake2
 
Rzadko widzi się kiwi w przepisach. Jest kapryśne, nie pozwala zastygać galaretkom, a podczas pieczenia ucieka z niego za dużo wody. Ale jak już w domu przeżyłam zatrzęsienie kiwi, uznałam, że nie można w kółko wyjadać łyżeczką, albo wkrajać do sałatek. I tak na Wielkanoc, obok babki kokosowej powstał do kompletu i egzotyczny sernik. Klasyczny, kremowy, waniliowy, ale z delikatnym zielonym musem. Z zastyganiem problemów nie było – sparzenie i podgrzewanie inaktywuje enzymy, które uniemożliwiają działanie żelatynie. Tak więc może dzięki temu przepisowi przekonacie się do innego wykorzystania kiwi. :)
 

Na tortownicę 24 cm:
200 g ciasteczek zbożowych lub maślanych
50 g masła
 
Masa serowa:
750 g twarogu śmietankowego lub sernikowego
3 jaja
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki śmietany 12 lub 18%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Mus kiwi:
3 owoce kiwi + 1 lub 2 do dekoracji
3 łyżki cukru
3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżki żelatyny
Ciasteczka drobno kruszymy. Łączymy ze stopionym masłem i wgniatamy w dno formy.
 
Twaróg ucieramy z cukrem i ekstraktem. Dodajemy kolejno jajka, a na koniec śmietanę. Miksujemy na niskich obrotach i tylko do połączenia składników. Masę przelewamy na spód.
 
Pieczemy w 170 stopniach około godzinę. Na dnie piekarnika ustawiamy płaskie naczynie z gorącą wodą.
 
Kiedy sernik się zetnie i zacznie lekko złocić przy brzegach, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy ciasto.
 
3 kiwi obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, dodajemy cukier i dusimy w garnuszku na małym ogniu ok. 5 minut. Blendujemy na puree i studzimy.
 
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę.
 
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki chłodnej wody. Kiedy napęcznieje, podgrzewamy (nie zagotowujemy!), aż się rozpuści. Dodajemy stopniowo do puree z kiwi i mieszamy dokładnie.
 
Gdy masa zacznie tężeć, łączymy ją ze śmietanką, delikatnie mieszając łyżką. Odstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Rozsmarowujemy ją na wierzchu sernika i całość ponownie wstawiamy do schłodzenia. Pozostałe owoce wykorzystujemy do dekoracji.
 
Kategorie: Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Majana Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.