Sernik z nutellą
Komentarzy: 9W wakacje okazało się, że nie mam wcale tyle czasu, ile myślałam, że mieć będę. Właściwie lada chwila będę człowiekiem pracy, wyrabiającym 28373% normy. Póki co więc, wymyślne torty i inne pochłaniacze czasu odkładam na później (z łezką w oku, bo już mam masę planów i pomysłów :c ) i już przeglądam na pocieszenie śliczne, pachnące nowością, ledwo co przywiezione zza oceanu książki (klik, klik)z mnóstwem przepisów na ciasteczka. Za to zrobiłam coś, co chodziło za mną od dłuższego czasu – sernik + nutella (która w końcu dotrwała do tego pomysłu). Czy coś tu by mogło być niedobre?
200 g ciasteczek zbożowych, np. Digestive
50 g masła
Masa:
500 g twarożku śmietankowego lub serka kremowego, ew. 3-krotnie zmielony twaróg
2 jaja
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36% + 1 łyżka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki nutelli
Ciasteczka kruszymy na pył. Mieszamy ze stopionym masłem i masę wgniatamy w dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, wanilię, 1/3 szklanki kremówki i krótko miksujemy. Masę dzielimy na pół. Pierwszą połowę rozsmarowujemy na spodzie ciasteczkowym. Do reszty połowy dodajemy nutellę i 1 łyżkę śmietanki. Ucieramy i wykładamy na masę jasną. Całość pieczemy ok. 35 minut w 175 stopniach. Środek sernika powinien być lekko ścięty. Ostudzony sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przepis na podstawie tego.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Somebody necessarily lend a hand to make critically articles I might state. That is the very first time I frequented your web page and to this point? I amazed with the analysis you made to create this actual publish amazing. Great job!
-
A czy taki sernik można od razu po upieczeniu wyjąć z pieca, czy zostawić w nim na długo, bo inaczej “klapnie”? :)
-
hej, mam pytanko. mam zamiar podwoić liczbę składników, aby sernik był wyższy i było go trochę więcej. mam blaszkę o rozmiarach 25 x 25 . jak długo powinnam go zatem piec?
pozdrawiam :D -
Pierwszy w życiu sernik. Zazwyczaj różne ciasta oraz muffiny. Wyszedł obłędnie :) Szybki w przygotowaniu. Coś czuje, ze zaraz będę robić 2 blachę i to większa bo zniknie w jeden dzień. Idealny do niedzielnej kawy :) Zbieram się teraz na ciasteczka z m&msami :) Pozdrawiam ♡
-
Już się studzi w piekarniku. To mój pierwszy, więc mam nadzieję że udany i znajomi będą zachwyceni:)