24maj2012

Sernik z nutellą

Komentarzy: 9

sernik z nutellą nutella cheesecake


W wakacje okazało się, że nie mam wcale tyle czasu, ile myślałam, że mieć będę. Właściwie lada chwila będę człowiekiem pracy, wyrabiającym 28373% normy. Póki co więc, wymyślne torty i inne pochłaniacze czasu odkładam na później (z łezką w oku, bo już mam masę planów i pomysłów :c  ) i już przeglądam na pocieszenie śliczne, pachnące nowością, ledwo co przywiezione zza oceanu książki (klik, klik)z mnóstwem przepisów na ciasteczka. Za to zrobiłam coś, co chodziło za mną od dłuższego czasu – sernik + nutella (która w końcu dotrwała do tego pomysłu). Czy coś tu by mogło być niedobre?

Na blaszkę ok. 20×20 cm
200 g ciasteczek zbożowych, np. Digestive
50 g masła
Masa:
500 g twarożku śmietankowego lub serka kremowego, ew. 3-krotnie zmielony twaróg
2 jaja
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36% + 1 łyżka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki nutelli

Ciasteczka kruszymy na pył. Mieszamy ze stopionym masłem i masę wgniatamy w dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.


Ser ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, wanilię, 1/3 szklanki kremówki i krótko miksujemy. Masę dzielimy na pół. Pierwszą połowę rozsmarowujemy na spodzie ciasteczkowym. Do reszty połowy dodajemy nutellę i 1 łyżkę śmietanki. Ucieramy i wykładamy na masę jasną. Całość pieczemy ok. 35 minut w 175 stopniach. Środek sernika powinien być lekko ścięty. Ostudzony sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Przepis na podstawie tego.

Kategorie: Ciasta / Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Effy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Damaris pisze:

    Somebody necessarily lend a hand to make critically articles I might state. That is the very first time I frequented your web page and to this point? I amazed with the analysis you made to create this actual publish amazing. Great job!

  • cukrowa wrozka pisze:
    Gość: mimi, staticline10635.toya.net.pl
    2012/05/24 21:43:00
    a gdzie będziesz pracowała? :)
    2012/05/24 22:41:05
    wszystko jest dobre, a nawet wyśmienite!
    2012/05/24 23:01:42
    prawdopodobnie jako kelnerka, albo w Inglocie. W Gdańsku oczywiście. :)
    2012/05/25 06:49:12
    Wspaniały serniczek :)
    Praca na wakacje mówisz? Powodzenia zatem życzę i wolnych chwil też!
    Pozdrówki:*
    2012/05/25 09:14:40
    Fantastyczny! A praca w wakacje nie jest taka zla, zwlaszcza w takim pieknym miescie jak Gdansk :)
    2012/05/25 09:45:12
    Nie wyobrażam sobie lepszego połączenia. Serniki to ciasta, które plasują się w mojej top 3 , a nutella, mogę ją wyjadać prosto ze słoika w iście nieprzyzwoitych ilościach. Pozdrawiam :)
    Gość: wada, nat23-83-2-47.ingram.com.pl
    2012/05/26 13:02:04
    Wygląda pysznie!!!
    jabkoigruszka.blogspot.com/
    2012/05/26 20:40:26
    Kurcze trafiasz w mój czuły punkt, bo Kocham serniki i nutellę,wiec chyba nie wytrzymam i zraz zrobie taki. Super wyglada !:)
    2012/05/27 08:55:16
    sernik i nutella – to nie moze smakować inaczej jak cudnie:) ….
    powodzenia w pracy zyczę:) pozdrawiam ciepło
    2012/05/27 20:11:58
    I jak tu, patrząc na to zdjęcie, nie skusić się na taki serniczek? Zrobiłam i właśnie się nim delektuje. Pyszny i kremowy :D
    2012/05/27 22:05:50
    orin, jak szybko! cieszę się bardzo. :D
    2012/05/28 13:42:29
    Wygląda świetnie! Nutellę mogłabym jeść wprost ze słoika, aż krem się skończy ;)
    Gość: Aś, aflr168.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/05/29 13:19:51
    Czy kremówkę mogę zastąpic zwykłą śmietaną?
    2012/05/29 19:57:20
    Można, ale sernik nie będzie wtedy równie delikatny. :)
    Gość: Aś, afky254.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/05/30 13:00:53
    Zrobiłąm go wczoraj ze zwykłą śmietaną a i tak wyszedł rewelacyjny, czeka na publikację na moim blogu. Dziękuję:)
    2012/05/30 20:23:06
    o, to ja też czekam, zwłaszcza na zdjęcia. :D
    2012/05/31 13:47:44
    to mój ukochany duet! wchodze w to:)
    pozdrawiam
    Gość: As, afkw157.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/05/31 21:25:30
    to zapraszam:) przepis ze zdjeciami juz widnieja na moim blogu. dodam, ze ten serniczek zagoscil u mnie jako pierwszy, premierowy przepis;)
    Pozdrawiam.!
    http://www.skorupamarzen.blox.pl
    2012/06/19 21:39:16
    Mniam mniam… Po raz kolejny :D
  • Ania pisze:

    A czy taki sernik można od razu po upieczeniu wyjąć z pieca, czy zostawić w nim na długo, bo inaczej “klapnie”? :)

    • ja zawsze zostawiam sernik do ostudzenia w piekarniku. To minimalizuje ryzyko klapnięcia, chociaż generalnie ten typ serników jest na to raczej odporny. Jeśli się spieszysz, wyjmij go po jakichś 10-15 minutach od wyłączenia. :)

  • andzia pisze:

    hej, mam pytanko. mam zamiar podwoić liczbę składników, aby sernik był wyższy i było go trochę więcej. mam blaszkę o rozmiarach 25 x 25 . jak długo powinnam go zatem piec?
    pozdrawiam :D

  • Effy pisze:

    Pierwszy w życiu sernik. Zazwyczaj różne ciasta oraz muffiny. Wyszedł obłędnie :) Szybki w przygotowaniu. Coś czuje, ze zaraz będę robić 2 blachę i to większa bo zniknie w jeden dzień. Idealny do niedzielnej kawy :) Zbieram się teraz na ciasteczka z m&msami :) Pozdrawiam ♡

  • Regina pisze:

    Już się studzi w piekarniku. To mój pierwszy, więc mam nadzieję że udany i znajomi będą zachwyceni:)