Sernik z wiśniami i kruszonką
Komentarzy: 7
Wiśnie, jak dla mnie, tylko w cieście. :) A najlepiej w serniku, w towarzystwie wanilii i słodkiej kruszonki z dodatkiem płatków owsianych.
Ciasto i kruszonka:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
100 g miękkiego masła lub margaryny
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
Masa serowa:
400 g twarogu sernikowego lub śmietankowego
3/4 szklanki cukru
1 jajo
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 i 1/2 szklanki wiśni – umytych, wydrylowanych i osączonych (mogą być rozmrożone lub ze słoika)
Z ciasta odkładamy 1/3, którą miksujemy jeszcze z płatkami.
Pozostałym ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem.
Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko i śmietanę. Połowę masy wykładamy na przygotowany spód. Układamy na niej wiśnie i przykrywamy resztą masy serowej.
Odłożoną 1/3 część ciasta miksujemy z płatkami, aż powstaną wilgotne okruszki. Ciasto posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
uwielbiam serniki… z wiśniami… mmm to musi być obłędnie smaczne :)
-
Uwielbiam kruszonkę, ale nigdy nie jadłam jej na serniku :)
-
Mniam, musiał smakować fantastycznie :) Też wiśnie najbardziej lubię w ciastach :)
-
W przepisie na ciasto nie ma jajek? Poza tym ciasto wyszło za słodkie, za malo sera, a ciasto nawet z uzupełnieniem jajka suche.