20lip2013

Sernik z wiśniami w kakaowym cieście

Komentarzy: 13

cherrycheesecake

 
Jedyne słuszne przeznaczenie dla wiśni to desery i przetwory, przynajmniej jak dla mnie. Wiśnia prosto z drzewa jest dla mnie jak cytryna. ;)
Za to ponieważ ostatnio miałam prośbę o sernik z wiśniami, najlepiej w kruchym, kakaowym cieście – część owoców zamiast do słoików trafiła do ciasta.
Bałam się, że wyjdzie zakalec (chociaż zakalce też lubimy :D ), bo idąc za przepisem, na którym się w kwestii spodu wzorowałam, nie podpiekałam spodu oddzielnie. Tymczasem wszystko wyszło tak, jak powinno: ciasto jest kruchutkie, masa serowa aksamitna i nie przyklapnięta, a wiśnie nie poopadały. Tak więc myślę, że to może być dobra baza do prób z innymi owocami. :)
 

Ciasto:
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 jajo
150 g masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1/2 szklanki śmietany 12 lub lub 18%
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/2 szklanki wydrylowanych wiśni – mogą być mrożone po rozmrożeniu albo też z kompotu
Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość będzie przypominać suche okruchy. Wtedy dodajemy jajo i dalej miksujemy, aż okruszki będą większe i wilgotniejsze. 2/3 wgniatamy w dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
 
Twaróg ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po 1 jajku i wanilię. Dorzucamy śmietanę i miksujemy do powstania jednolitej masy, nie za długo.
 
Twaróg rozsmarowujemy na spodzie. Na wierzchu układamy wiśnie. Całość posypujemy pozostałą 1/3 ciasta.
 
Pieczemy 10 minut w 180 stopniach, a następnie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok. 45 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Potem najlepiej schować na kilka godzin do lodówki, choć sernik nie musi przebywać w niej cały czas. :)

 
Przypominam też, że do końca lipca macie szansę wziąć udział w konkursie. Szczegóły po kliknięciu w banerek. :)
 
banerkonkursowy1
 

Kategorie: Ciasta z owocami / Serniki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Rocksanka pisze:

    ależ ja Ci zazdroszczę tych ciast! wyobraź sobie, że ja, ostatnio piekłam jakieś ciasto w…maju! skandal! :O potem tylko jakieś ciasteczka, a coś za konkretne ciacho nie mogę się zabrać :< chcę Twoje serniki <3

  • Babeczka pisze:

    Ser i kakao to najlepsze połączenie:)

  • kama pisze:

    Wróżko a czy składniki na ciasto możemy zagnieść rękoma jak ciasto kruche czy jest za sypkie? a jeżeli nie to do jakiego stopnia ucieramy masło? na puch jak w cieście ucieranym?

    • Moim zdaniem rękoma byłoby ciężko, bo jest faktycznie sypkie. Wygodniej mikserem, ewentualnie rękoma zagnieść je lekko na samym końcu, kiedy już będzie w fazie wilgotnych okruszków. A masło ucieramy do dokładnego połączenia z cukrem, może nie aż na puch, ale 2-3 minuty trzeba na to poświęcić. :)

  • magdunia35 pisze:

    Smakowicie wygląda. Ser, kakaowe ciasto i wiśnie to to co tygryski lubią najbardziej :)
    Przepis już się znalazł w moim segregatorze:)

    Blaszka jakie powinna mieć wymiary?
    W tortownicę 26 cm wszystko mi się ładnie zmieści i upiecze?

    • A właśnie, zapomniałam o wymiarach. :c 26 będzie akurat.:D Ja robiłam w blaszce 20×20 i jeszcze ciut ciasta, zarówno na spód jak i masy mi zostało.
      Pozdrawiam słodko <3

  • Majana pisze:

    Pięknie wygląda. Pyszny sernik. Wiśnie w serniku to idealne zestawienie.
    Ja kocham wiśnie prosto z drzewa, mniam!:)
    Pozdrowienia:)

  • mika pisze:

    Szkoda że w przepisie nie podałaś wymiaru foremki, ja zrobiłam na standardzie i teraz obawiam się że wyjdzie nie tak :(

    • A no widzisz, ten jeden raz zapomniałam, bo praktycznie ciagle piszę, że 20×20, w takiej robię ostatnio cały czas :(
      Mam nadzieję, że mimo wszystko wyjdzie, w końcu inna wysokość ciasta powinna tylko być.

  • Agnieszka pisze:

    Wygląda przepysznie! Zaraz zabieram się za pieczenie :)

  • Chilli pisze:

    Boże….niebo w gębie….dziękuję :)

  • Chilli pisze:

    Boże….niebo w gębie….