27maj2014
Sernik Zebra z Nutellą
Komentarzy: 1
Na pewno widzieliście kiedyś ciasto nazywane Zebrą. Można ciasto ucierane – można i sernik. Smak Nutelli łączy się ze smakiem klasycznego sernika, dzięki czemu nie jest aż nazbyt orzechowo-czekoladowo. Ja swój przykryłam pierzynką z prawdziwej bitej śmietany, ale równie dobrze sprawdzi się np. polewa czekoladowa.
Na tortownicę 23 cm:
&nsp;
Spód:
200 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie
60 g masła
Masa serowa:
700 g twarogu sernikowego
4 jaja
1/2 szklanki cukru
1 szklanka śmietany 12 lub 18%
2 łyżki mąki
200 g Nutelli
Wierzch:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżki cukru pudru
&nsp;
Spód:
200 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie
60 g masła
Masa serowa:
700 g twarogu sernikowego
4 jaja
1/2 szklanki cukru
1 szklanka śmietany 12 lub 18%
2 łyżki mąki
200 g Nutelli
Wierzch:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżki cukru pudru
Ciasteczka drobno kruszymy i łączymy ze stopionym masłem. Wgniatamy w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno jaja i śmietanę, a na końcu przesianą mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę dzielimy na pół i jedną połowę miksujemy z Nutellą.
Na środek spodu wykładamy łyżkę masy jasnej. Na nią nakładamy łyżkę masy ciemnej i tak samo postępujemy aż do wykorzystania całości. Masy powinny się rozpływać na boki tworząc pasiasty wzór.
Pieczemy ok. godziny w temp. 170 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy ponadto naczynie z gorącą wodą. Dzięki temu sernik będzie miał bardziej aksamitną konsystencję. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając przesiany cukier puder. Wykładamy na wystudzony sernik.
Twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno jaja i śmietanę, a na końcu przesianą mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę dzielimy na pół i jedną połowę miksujemy z Nutellą.
Na środek spodu wykładamy łyżkę masy jasnej. Na nią nakładamy łyżkę masy ciemnej i tak samo postępujemy aż do wykorzystania całości. Masy powinny się rozpływać na boki tworząc pasiasty wzór.
Pieczemy ok. godziny w temp. 170 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy ponadto naczynie z gorącą wodą. Dzięki temu sernik będzie miał bardziej aksamitną konsystencję. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając przesiany cukier puder. Wykładamy na wystudzony sernik.
Kategorie:
Serniki
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Ale pysznie to ciasto wygląda :-) mniam :-)
Zapraszam również do mnie http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/ i do wzięcia udziału w konkursie :-)