08paź2014

Sernikobrownie z Nutellą

Komentarzy: 9

nutellabrownies1
 
nutellabrownies2
 

Z połączenie brownies i Nutelli po prostu musiało wyjść coś dobrego. Dzięki większej ilości jajek, a mniejszej mąki, ciasto wyszło dokładnie tak, jak powinno: ciężkie i wilgotne i mocno czekoladowe. Do tego hojna ilość masy serowej, oczywiście też Nutellowej. :)

Ciasto:
4 jaja
2/3 szklanki mąki
100 g masła
1/2 szklanki cukru
2 duże łyżki Nutelli
1/3 szklanki kakao
 
Masa serowa:
250 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
1/2 szklanki cukru
3 duże łyżki Nutelli
1 jajo
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno jaja, a następnie Nutellę. Na koniec miksujemy z mąką i kakao.
 
Ciasto nakładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Twaróg ucieramy z cukrem, Nutellą, wanilią i jajem. Rozkładamy łyżką na cieście i widelcem lub nożem mieszamy lekko obie warstwy.
 
Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Kategorie: Brownies i blondies
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.