08Sie2013

Sernikobrownie z sosem butterscotch

Komentarzy: 10

butterscotchbrownies1
 
butterscotchbrownies2
 
Chociaż ostatnio było tak gorąco, pewnie wiele osób wolałoby zjeść jakiś sorbet albo cokolwiek na zimno, ja dzielnie włączyłam piekarnik. A było warto, bo co tu takiego wymyśliłam: jest prawdziwie browniesowate, gęste, mocno kakaowe brownie, masa serowa i sos butterscotch, który dla uproszczenia można by nazwać tu sosem toffi. Żeby było jeszcze bardziej słodko, sos jest i w środku, i do polania (jeśli nie wyjemy go wcześniej łyżeczką) już na talerzyku.
<3

Na blachę 20×20 cm:
80 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
1/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Masa serowa:
200 g serka kremowego lub zmielonego twarożku lub twarożku śmietankowego
3 łyżki dowolnej śmietany
3 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Sos butterscotch:
2/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
3/4 szklanki brązowego cukru
50 g masła
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
 
Składniki sosu podgrzewamy w garnuszku do zagotowania, a następnie aż zaczną gęstnieć – ok. 10-15 minut. Pamiętamy, żeby mieszać!
 
Masło roztapiamy z cukrem. Kiedy lekko przestygnie, dodajemy do niego jajka i mleko. Roztrzepujemy. Mąkę, kakao i sól przesiewamy. Dodajemy do nich miksturę jajeczną i wszystko razem mieszamy.
 
Ser ucieramy z cukrem, wanilią i śmietaną.
 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na nim układamy kleksy z twarożku. Cienką strużką lejemy na ciasto połowę naszego sosu. Widelcem mieszamy wszystkie warstwy.
 
Pieczemy ok. 20-25 minut. Zostawiamy do ostudzenia. Serwujemy z pozostałą 1/2 sosu.
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.