Sernikobrownie z sosem butterscotch
Komentarzy: 10
Chociaż ostatnio było tak gorąco, pewnie wiele osób wolałoby zjeść jakiś sorbet albo cokolwiek na zimno, ja dzielnie włączyłam piekarnik. A było warto, bo co tu takiego wymyśliłam: jest prawdziwie browniesowate, gęste, mocno kakaowe brownie, masa serowa i sos butterscotch, który dla uproszczenia można by nazwać tu sosem toffi. Żeby było jeszcze bardziej słodko, sos jest i w środku, i do polania (jeśli nie wyjemy go wcześniej łyżeczką) już na talerzyku.
<3
80 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
1/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
200 g serka kremowego lub zmielonego twarożku lub twarożku śmietankowego
3 łyżki dowolnej śmietany
3 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sos butterscotch:
2/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
3/4 szklanki brązowego cukru
50 g masła
Składniki sosu podgrzewamy w garnuszku do zagotowania, a następnie aż zaczną gęstnieć – ok. 10-15 minut. Pamiętamy, żeby mieszać!
Masło roztapiamy z cukrem. Kiedy lekko przestygnie, dodajemy do niego jajka i mleko. Roztrzepujemy. Mąkę, kakao i sól przesiewamy. Dodajemy do nich miksturę jajeczną i wszystko razem mieszamy.
Ser ucieramy z cukrem, wanilią i śmietaną.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na nim układamy kleksy z twarożku. Cienką strużką lejemy na ciasto połowę naszego sosu. Widelcem mieszamy wszystkie warstwy.
Pieczemy ok. 20-25 minut. Zostawiamy do ostudzenia. Serwujemy z pozostałą 1/2 sosu.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
100 kalorii, ale za to jakich smacznych. No i tylko pół godziny pieczenia, a w taki upał to istotne.
-
Zrobiłam wczoraj, przepyszne!!! Muszę przyznać, że Twoje przepisy są super, nawet mi wydają się łatwe do zrobienia a nie jestem wybitnym “cukierniczką”. Kolejne pyszne ciasteczko, dziękuję za przepisy i śliczne, apetyczne zdjęcia!
-
Mam pytanie: na tej stronie http://www.the-girl-who-ate-everything.com/2013/06/strawberry-cheesecake-cookies.html w przepisie jest napisane, żeby rozgrzać piekarnik do 350 stopni. Co o tym myślisz, czy może zaszła jakaś pomyłka? :)
-
O rany, ale ze mnie gapa :P dzięki!
-
Mam pytanie : właśnie piekę i musiałam dodać jeszcze 10 min pieczenia a i tak mam wrażenie że masa sernikowa nie do końca się ścięła …Bałam się piec jeszcze dłużej żeby zamiast brownie nie zrobił mi się piernik :( Dodam że robiłam z serka takiego do serników . Aha i mam jeszcze jedno pytanie czy masa czekoladowa ma gęstość tak mniej więcej jak masa np na muffinki ? Pozdrawiam :)
-
Serek taki PRESIDENT twaróg sernikowy . Jedyny sernik jaki piekłam to “krople rosy ” i zawsze jest masa przykryta bezą i musi się studzić 12 h stąd nie wiedziałam jak wygląda masa sernikowa niczym nie przykryta . Wyszło idealne jak tylko wystygło :) Dziękuję bardzo za szybką odpowiedz i jak zwykle pyszny przepis :* Jutro piekę z budyniem