Sernikobrownie
Komentarzy: 2
Czekolada i ser – absolutny standard. I zapewne przez wiele osób wypróbowany w wersjach malinowych, wiśniowych i nie wiem jakich tam jeszcze. I każda dobra, jak to brownie. To też uznaję za udane – ciężkie, intensywne i idealnie zgrane ze lekką, nie za słodką masą serową. Więc gdybyście chcieli dla odmiany wypróbować inny przepis… Albo jeśli nie chce Wam się iść do sklepu po czekoladę, bo w szafce stoi kakao..jak u mnie. :)
3/4 kostki masła
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/4 szklanki mąki
2/3 szklanki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja
Krem serowy:
500 g twarogu 3-krotnie mielonego lub serka kremowego
1 jajo
1/3 szklanki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wykonanie banalnie proste: masło roztapiamy. Dodajemy do niego całą resztę składników na ciasto i mieszamy drewnianą łychą. Będzie raczej gęste, ale użycie miksera nie jest w żadnym wypadku wskazane. Ma być ciężko i mokro.
Miksera używamy jedynie do utarcia składników masy serowej.
Połowę ciasta nakładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach ok. 20×20 cm. Na to nakładamy masę serową i resztę ciasta. Widelcem lub nożem mieszamy wszystkie warstwy, robiąc esy floresy.
Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopni.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Jak dla mnie-najlepszy przepis na niezawodne,pyszne,”obrzydliwie”czekoladowe ciacho:)Korzystałam juz z tego przepisu tyle razy,ze pewnie i przygotowalabym je z pamięci nawet wyrwana z głębokiego snu;)Właśnie za chwilę wyskoczy z piekarnika,bum do lodówki na noc…a jutro przy kawce i kawałku tegoż ciacha odlecę na chwilkę do czekoladowego raju;)dzięki za świetny przepis:)pozdrawiam słodko;)