Słodka pizza z masłem orzechowym i czekoladą (i konkurs!)

komentarzy 10
data: 15 lutego 2013

candypizza1

candypizza2
 
Czyli po prostu candy pizza – kolejny, po cupcake’ach hamburgerowych i ciasteczkach a’la spaghetti wypiek z serii ‚słodkie udaje wytrawne’. Co ma wspólnego z ta tradycyjną? Jest okrągła. Ma spód z ciasta, a na spodzie sos. A na sosie dodatki. Tyle tylko, że ten sos jest nie z pomidorów, a z masła orzechowego i czekolady (i w połowie pizz – z wiórków kokosowych), a zamiast pieczarek i kukurydzy mamy drażetki i pianki. Ale jak to w prawdziwej pizzy, można na nią wrzucić, co nam się tylko podoba, poeksperymentować z sosem (np. dać zamiast ciemnej – białą czekoladą)… :)
 

Spód:
3/4 kostki masła w temp. pokojowej
1 szklanka cukru
2 jaja
2 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Sos:
160 g czekolady mlecznej lub deserowej
1/2 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki wiórków kokosowych
6 łyżek mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Pokrycie:
drażetki czekoladowe
pianki
cokolwiek słodkiego – pokrojone batoniki, cukierki czekoladowe etc.

 

Spód:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy sól i wanilię, oraz kolejno jajka. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wtedy dosypujemy stopniowo mąkę. Ucieramy do powstania gładkiego, miękkiego ciasta. Ma być miękkie, ale takie, żeby dało się z niego uformować kulę. Jeśli jest zbyt klejące, dodajemy mąki. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką, wycinamy z niego koła o średnicy ok. 10 cm. Mi wyszło ich 6. Ze skrawków ciasta wycinamy wąskie paski, które układamy na brzegach kół, tworząc rancik. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Ciasteczka powinny być lekko zezłocone. Studzimy.
 
Masło orzechowe podgrzewamy w rondelku z czekoladą, wanilią i 3 łyżkami mleka. Mieszamy do powstania gładkiej masy. Dzielimy ją na pół i do jednej części dodajemy wiórki kokosowe, pozostałe mleko i jeszcze raz porządnie mieszamy. Na połowie ciastek rozsmarowujemy masę bez wiórków, a na drugiej tą z wiórkami. Lekko studzimy. Póki sosy są ciepłe, pokrywamy pizze dodatkami.

 
No i obiecany konkurs, a właściwie mały konkursiczek. Z okazji przekroczenia bardzo ładnej liczny 3000 osób, które z własnej, nieprzymuszonej woli polubiły Cukrową Wróżkę na fejsbuku, pomyślałam, że dla wszystkich, którzy tam zaglądają, klikają, piszą i ogółem sprawiają, że profil żyje i się rozwija, przygotuję małą niespodziankę – zestaw widelczyków podobnych do tych, które kupiłam sobie jako prezent Gwiazdkowy, a o które często pytacie. Szukałam identycznego kompletu, ale niestety wszystko wykupione, więc wybrałam nieco inny – mam nadzieję, że też się spodoba. :) Zadanie jest bajecznie proste, ale wymaga nieco kreatywności. Po szczegóły zapraszam na FB.

  1. O tp coś, dla mnie. Jem słodkie i udaje, że wytrawne :D

  2. Świetny pomysł – i z pewnością pyszny! :D I… gratulacje z okazji 3000! :*

  3. oczarowana napisał/a:

    a ja mam trochę inne pytanie – gdzie kupiłaś i jakiej firmy masz rękaw cukierniczy i końcowki do niego? :)

    • Najczęściej korzystam z jednorazowych rękawów foliowych i metalowych końcówek sprzed wielu lat, ale sprawdzających się dużo lepiej, niż wiele obecnie dostępnych plastików. :)

  4. świetny pomysł na słodką pizzę. I cudne widelczyki, choc sama pizza wygląda jeszcze lepiej.

  5. super! 1 raz wtrafilam na ta strone, cuuuuudowna!!!:) bede czesto zagladac i piec :)

  6. Szalona ta pizza :)

  7. rewelacyjnie wygladają ;)))

  8. CappuccinoGirl napisał/a:

    wlasnie jestem w trakcie pracy nad candy pizza! mam nadzieje ze wyjdzie tak bosko jak to widac na zdjeciach :) super stronka, bede czesciej z nij korzystac!! :)

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

}