06mar2010

Słodkie kluczyki drożdżowe

Komentarzy: 1

klucze


 


słodkie kluczyki


A kluczyk do maleńkich drzwiczek został na szklanym stole…


 


Z zeszłego tygodnia, czyli czasów jeszcze lustrzankowo-komputerowych. Jak to dobrze przechowywać zdjęcia w sieci!


Co do kluczyków, to wyszły bardzo dobre, a roboty przy nich prawie wcale, co mnie bardzo cieszy. :] Miękkie, lekko słodkie…


na 4 klucze:


50 dag mąki


torebka suszonych drożdży, lub 25 g świeżych


5 dag miałkiego cukru (użyłam drobnego, do wypieków)


szczypta soli


160 ml ciepłego mleka


5 dag stopionego masła


1 jajo


ziarna sezamu do posypania


W przypadku świeżych drożdzy rozmieszać jez kilkoma łyżkami mleka i łyżką cukru, a potem czekać, aż się wzburzą i dodać do mąki. W przypadku suszonych wsypać je do mąki, dodać cukier cukier, sól, mleko i masło. Wymieszać mikserem, aż składniki się połączą. Pod koniec najlepiej jest zagnieść ciasto ręcznie. Odstawić w ciepełko do wyrośnięcia.


Gdy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Uformować długie wałki, z których skręcić coś na kształt klucza. ;) W kółka przy górze klucze włożyć kulki z folii aluminiowej i zostawić klucze do wyrośnięcia. Po tym czasie przenieść je razem z foliowymi kulkami na natłuszczoną blachę, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i piec ok. 15-20 minut w 200 stopniach.


 


Byłam w końcu wczoraj na mojej kochanej Alicji. Cudo, cudo! Biały zamek tak mi się podobał.. *.*

Kategorie: Drożdżowe
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.