13sie2015

Snickers Brownies

Komentarzy: 7

snickersbrownies2

snickersbrownies3male

 

Poprzednim razem, robiąc brownies ze Snickersami, nie zdążyłam mu nawet zrobić zdjęcia. Przepis wysyłałam ze 30 razy w prywatnych wiadomościach, dlatego powtórka była nieunikniona.
 
Tym razem postanowiłam wykorzystać Reese’s Peanut Butter Chips. Co to takiego? Wyobraźcie sobie masło orzechowe w postaci kruchej, ale rozpływającej się w ustach pralinki. Tak to właśnie smakuje. Dodaje się je do wielu, wielu wypieków – ciasteczek, serników, tortów, batoników… Wszędzie tam, gdzie potrzebny jest orzechowy akcent. Można albo dodać je jak zwykłe groszki czekoladowe, albo roztopić. Ja do brownies roztopiłam je i połączyłam z serkiem Mascarpone, co pozwoliło uzyskać bardzo delikatne, aksamitne nadzienie.
 
Zamiast Peanut Butter Chips możecie użyć masła orzechowego i cukru, chociaż polecam spróbować. Wyjadane prosto z paczuszki też są pyszne. :D Najłatwiej dostępne przez internet, moje znalazły się w słodkiej paczce od Coś Dobrego.
 
Na blachę 20×20 cm
 
50 g masła
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka
2 jaja
1 szklanka mąki
1/2 szklanki kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 
250 mascarpone (można zastąpić twarożkiem śmietankowym lub tłustym sernikowym, ale masa będzie miała nieco inny smak i konsystencję)
1 jajo
1/2 szklanki Peanut Butter Chips (można zastąpić 1/2 szklanki masła orzechowego i 1/3 szklanki cukru pudru)
2 pokrojone w kosteczkę Snickersy
 
Masło roztapiamy z cukrem. Kiedy lekko przestygnie, dodajemy do niego jajka i mleko. Roztrzepujemy.
 
Mąkę, kakao i sól przesiewamy. Dodajemy do nich miksturę jajeczną i wszystko razem mieszamy.
 
Ser ucieramy z jajkiem i Peanut Butter Chips, uprzednio roztopionymi w rondelku lub mikrofalówce.
 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na nim układamy kleksy z masy serowej. Widelcem mieszamy lekko obie warstwy. Na wierzchu rozsypujemy kawałki Snickersa.
 
Pieczemy około 22-24 minut. Zostawiamy do ostudzenia. Uwaga! W przypadku użycia mascarpone, zaraz po wyjęciu z piekarnika masa może wydawać się lekko płynna. Zastygnie wraz z chłodzeniem ciasta. :)
 

Kategorie: Brownies i blondies
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Moje Bistro Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.