05Lip2011

Snickersowo – trufle i krem

Komentarzy: 1

trufle snickers krem


trufle snickers krem 2


Pokolenie lat ’90 na pewno pamięta krem Snickers. Słodko – słony. Broń boże do smarowania na chleb – tylko łyżeczką prosto ze słoiczka. Kremu już nie produkują – przeszukałam cały internet – byłabym gotowa sprowadzić go nawet z jakiegoś Honolulu,  gdyby zaszła potrzeba. Tak tylko, żeby poczuć ten smak dzieciństwa. Ale nie, trzeba sobie radzić samemu. Zamiar zrobienia kolejnej podróbki siedział mi w głowie od dawna, ale jak zobaczyłam, że ktoś już zabrał się za taki przepis i przetarł szlaki, to nie miałam wymówki. 


W smaku to nie jest jeszcze to samo. Brakuje mi karmelu. Następnym razem zastanowiłabym się nad skarmelizowaniem orzechów, żeby tego smaku jednak nadać. Ale i tak jest pysznie – orzeszkowo-kakaowo i jak to z trufelkami – uroczo.


200-250 g śmietanki w proszku do kawy (myślę, że można zastąpić mlekiem w proszku)


1 1/2 łyżki kakao
1/4 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru
200 g orzeszków ziemnych, posiekanych
łyżka masła
szczypta soli

5 łyżek mleka w proszku (jeśli robimy trufle)

 


Mleko podgrzewamy z cukrem, solą i kakao. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia, a potem zdejmujemy z ognia i chwilkę studzimy. Dodajemy orzeszki i masło. Mieszamy. I teraz dosypujemy śmietankę – ilość zależy od pożądanej konsystencji. Na krem wystarczy te 200 g. I to jest już wtedy koniec pracy.


Jeśli wolimy trufle, możemy dosypać mleka w proszku (u mnie wystarczyło 5 łyżek) lub zamiast tego dodać więcej śmietanki (250 g, lub więcej). Pamiętajmy, że masa zgęstnieje bardziej po ostudzeniu. Tak więc odstawiamy ją do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wilgotnymi dłońmi toczymy kulki. Żeby nie były takie gołe, możemy je obtoczyć w orzeszkach albo wiórkach czekoladowych.


 


I ogłoszonko.


Na kochanym fejsbukowym fanpage’u dałam pomysł, który chodził mi po głowie od jakiegoś czasu. Chodzi o stworzenie takiej subiektywnej (ale z punktu widzenia czytelnika, a nie wydawnictwa ) bazy z opiniami na temat co bardziej popularnych książek kucharskich, które znajdują się na mojej półce. I do każdej indeks przepisów. Myślę, że komuś mogłoby się przydać. Ponieważ pomysł spotkał się z aprobatą, zaczęłam już wstępne prace, więc niedługo spodziewajcie się linka w bocznej szpalcie. I oczywiście cały czas będzie miło, jeśli wyrazicie swoją opinię na ten temat. : )

Kategorie: Trufle i pralinki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Evita pisze:

    You could certainly see your enthusiasm within the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. All the time go after your heart. “No man should marry until he has studied anatomy and dissected at least one woman.” by Honore’ de Balzac.