23gru2009

Śnieżne trufle

Komentarzy: 0

sniezne


 


Jak już kupiłam maleńkie papilotki, to trzeba było wybrać jakiś przepis na trufelki. Trudna decyzja… Tyle apetycznych przepisów mam już zgromadzonych, że nie można się zdecydować. Ostatecznie wybrałam śnieżne trufle z przepisu —> http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4048&hl=agusiah, który to z drobnymi modyfikacjami, które i ja zastosowalam, znalazłam pod nazwą śnieżnych trufli na mojewypieki.blox.pl Na prezent świąteczny jak znalazł. Jeśli rafaello wyraża więcej, niż tysiąc słów, to ręcznie robione trufelki ile ich wyrażają? : ]


Robiąc z podwójnej porcji wyszło mi około 30 sporych kuleczek.


2/3 szklanki wiórków kokosowych


125 g masła


1 szklanka mleka w proszku


1/3 szklanki cukru pudru


pół łyżeczki ekstraktu waniliowego/aromatu waniliowego


2 łyżki masła orzechowego/kremu czekoladowo-orzechowego


Połowę masła rozpuścić na patelni i smażyć wiórki, aż się zezłocą. Pozostawić do ostudzenia.


W międzyczasie resztę masła utrzeć z cukrem pudrem, maslem orzechowym i ekstraktem waniliowym. Dodać wiórki i mleko w proszku, zmiksować. Jeśli masa będzie zbyt lepka, dodać mleka w proszku, a jeśli zbyt krucha – masła. U mnie wyszła akuratnia. :]


Formować kuleczki. Wstawić je do lodówki, a kiedy się trochę schłodzą, obtoczyć w cukrze pudrze. Można zamrażać.


Wszystkim życzę wesołych, spokojnych i pogodnych świąt Bożego Narodzenia, pięknych prezentów pod choinką, oraz spełnienia marzeńi wielu udanych wypieków w nadchodzącym roku! :]


O.




 


 

Kategorie: Trufle i pralinki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.