Strawberry marshmallow swirl
Komentarzy: 12Wybaczcie angielski tytuł (oryginał z tej książki) – już tłumaczę: puszysta masa z pianek Marshmallow wymieszana z masą truskawkową, a to wszystko na spodzie z ciasteczek zbożowych. Muszę powiedzieć, że podbiło moje (i nie tylko, Wiernych Testerów również) serce.
Spód:
200 g ciasteczek zbożowych
50 g stopionego masła
Masa piankowa:
300 g pianek
1/2 szklanki mleka
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
Masa truskawkowa:
400 g truskawek, świeżych lub mrożonych
2 opakowania galaretki truskawkowej (każde na 1/2 l wody)
1 1/2 szklanki gorącej wody
Ciasteczka mieszamy z ciepłym masłem. Masę wgniatamy w dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy.
Pianki wkładamy do garnuszka z mlekiem. Stawiamy go na garnku z gotującą się wodą i podgrzewamy do momentu całkowitego roztopienia się pianek. Pamiętajmy o mieszaniu. Odstawiamy do ostudzenia.
W tym czasie 300 g truskawek miksujemy na puree. Resztę kroimy na kawałki. Jeśli wolimy, można też rozdrobnić wszystkie. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy to do masy truskawkowej. Czekamy, aż zacznie tężeć. Kiedy tak się stanie, ubijamy śmietankę kremówkę i łączymy stopniowo, mieszając łyżką lub szpatułką z ostudzoną masą piankową.
Teraz nakładamy na ciasto obie masy, najlepiej po łyżce tej, po łyżce tej i widelcem robimy marmurkowy wzorek. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po zastygnięciu kroimy. :)
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
hi!,I like your writing so much! share we be in contact more approximately your article on AOL? I require a specialist on this house to unravel my problem. Maybe that is you! Taking a look ahead to see you.
-
Nie wiem czemu dodając do masy z pianek ubitą juz kremówkę nagle zaczeło mi się ważyć:(, ale jakoś uratowałam i myśle że bedzie dobre . Człowiek uczy się na błędach:), ale i tak jesteś świetna i nie raz spróbuje cos wyczarować:*
-
Zrobione! A miałam wątpliwości czy podołam. Nie jest trudne :) Całkiem sympatyczne słodkości.
-
Witam!:) zawitalam tu dosłownie przypadkiem i wiem, ze predko stad nie odejde!:) cudowne przepisy, zdjecia…az brak słów, z wrazenia oczywiscie ;) chcialam zapytac czy te same proporcje beda odpowiednie do tortownicy 24? Niestety nie mam blachy kwadratowej 20×20 :( pozdrawiam serdecznie!:)
-
Czy zamiast spodu ciasteczkowego mozna zrobić na biszkopcie.
-
Witam.Szkoda,ze taka mala foremka (nawet takiej nie posiadam,najmniejsza ma 25x25cm.) u mnie wieloryby (2szt.) taka blaszke to w pol godziny “obroca” Musze jakos zwiekszyc ilosc skladnikow na te 25×25 .Korzystam z przelicznikow foremek ,ale czesto kiepsko to wychodzi (liczy komp) bo albo masa za gesta,albo za rzadka i inne takie.Ale bede probowac.