19cze2012

Strawberry marshmallow swirl

Komentarzy: 12

marshmallow strawberry swirls ciasto truskawkowe z piakami


marshmallow strawberry swirls ciasto truskawkowe z piakami 2


Wybaczcie angielski tytuł (oryginał z tej książki) – już tłumaczę: puszysta masa z pianek Marshmallow wymieszana z masą truskawkową, a to wszystko na spodzie z ciasteczek zbożowych. Muszę powiedzieć, że podbiło moje (i nie tylko, Wiernych Testerów również) serce.

Na blaszkę ok. 20x20cm
Spód:
200 g ciasteczek zbożowych
50 g stopionego masła
Masa piankowa:
300 g pianek
1/2 szklanki mleka
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
Masa truskawkowa:
400 g truskawek, świeżych lub mrożonych
2 opakowania galaretki truskawkowej (każde na 1/2 l wody)
1 1/2 szklanki gorącej wody

Ciasteczka mieszamy z ciepłym masłem. Masę wgniatamy w dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy.


Pianki wkładamy do garnuszka z mlekiem. Stawiamy go na garnku z gotującą się wodą i podgrzewamy do momentu całkowitego roztopienia się pianek. Pamiętajmy o mieszaniu. Odstawiamy do ostudzenia.


W tym czasie 300 g truskawek miksujemy na puree. Resztę kroimy na kawałki. Jeśli wolimy, można też rozdrobnić wszystkie. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy to do masy truskawkowej. Czekamy, aż zacznie tężeć. Kiedy tak się stanie, ubijamy śmietankę kremówkę i łączymy stopniowo, mieszając łyżką lub szpatułką z ostudzoną masą piankową.


Teraz nakładamy na ciasto obie masy, najlepiej po łyżce tej, po łyżce tej i widelcem robimy marmurkowy wzorek. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po zastygnięciu kroimy. :)

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • cukrowa wrozka pisze:
    • Cuuuda tworzysz!!!

      napisał: talablaska 2012/06/19 21:05:09

    • Chyba się zakochałam w tym cudzie;) Musiało być pyszne!

      napisał: Gość: aneta, 31.187.12.1* 2012/06/19 21:22:21

    • Chyba musi być bardzo słodkie? :D

      napisał: Gość: Papaja, 100-210.cpe.smnt.pl 2012/06/19 21:30:38

    • Bardzo w Twoim kochana stylu ;) No cudo!

      napisał: vanilia81 2012/06/19 21:38:23

    • Kusisz;) oj kusisz;)
      Agiatis
      mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com

      napisał: Gość: , 89-72-23-78.dynamic.chello.pl 2012/06/19 21:38:29

    • Nie mam pojęcia skąd ty bierzesz te pomysły (no, wiem że z książki, ale skąd książka!) ale za każdym razem jest to mistrzostwo. Pełen szacun :)

      napisał: agata-kuchenneczarymary 2012/06/19 21:44:41

    • Cudo :)

      napisał: Gość: grazyna00711, epq100.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/06/19 22:26:20

    • Jesteś niesamowita! Wspaniały pomysł :)

      napisał: majanaboxing 2012/06/19 22:46:56

    • bajeranckie ciasto.
      mam ochotę na nie :>

      napisał: olciaky 2012/06/20 07:11:07

    • Nie ważne w jakim języku, na moim języku zapewne zagości niebawem, bo wygląda wybornie :D

      napisał: Gość: Aurora, 89-74-183-116.dynamic.chello.pl 2012/06/20 07:20:16

    • Nie ma bata. robię dziś od razu. cudo!!!

      napisał: Gość: noemi, abpv180.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/06/20 11:56:31

    • Obłęd w oczach mam:) cudo:)

      napisał: jolantaszyndlarewicz 2012/06/20 16:28:46

    • Jesteś świetna!!! <3

      napisał: mania179 2012/06/20 17:47:32

    • Agata – książka zamówiona przez empik. :)
      papaja – jest słodkie, ale nie masakrycznie. :)

      napisał: cukrowawrozka 2012/06/20 18:14:43

    • w jakiej ilości wody rozpuszczasz galaretki?

      napisał: Gość: neeya, 195.88.145.29.kompex.pl 2012/06/25 20:08:43

    • tak jak w przepisie – 1 1/2 szklanki. :)

      napisał: cukrowawrozka 2012/06/25 22:35:35

    • podziękował :) jeszcze małe pytanko – czy da się to przygotować bez ciasteczkowego spodu? masa jest ścisła czy raczej rozlazła?

      napisał: Gość: neeya, 195.88.145.29.kompex.pl 2012/06/26 18:51:39

    • masa się ścina, ale jednak wygodniej byłoby ją kroić na spodzie – chociażby z ułożonych obok siebie herbatników lub biszkoptów. :)

      napisał: cukrowawrozka 2012/06/27 20:28:27

    • dżizas, teraz dopiero doczytałam, że w przepisie stoi jak wół, w jakiej ilości wody się galaretki rozpuszcza -.-' cudze dzieci uczę czytania ze zrozumieniem a sama mam z tym kłopoty :D

      Cukrowa Wróżko dziękuję za odpowiedzi. zrobię to cudo na weekend, mąż wielbi i marszmaloły, i truskawki więc takie połączenie mu spasuje. muszę tylko pomyśleć nad spodem…

      napisał: Gość: neeya, 195.88.145.29.kompex.pl 2012/06/27 21:50:47

    • Kocham się w piankach marshmallow :)

      napisał: coubeatki 2012/07/10 22:08:22

    • jutro robię

      napisał: Gość: , static-81-219-160-236.devs.futuro.pl 2012/08/24 22:31:03

    • Zrobiłam ale z malinami .Słodycz pianek i kwaskowość malin wspaniale się komponują ze sobą .Spód zrobiłam z ciastek czekoladowych ,pół szklanki cukru rozpuściłam na patelni (karmel)dodałam do tego pół paczki masła( rozpuściłam w karmelu) i dodałam ciastka.Spód dzięki karmelowi jest zwarty i nie kruszy się .Ciasto rewelacja znikło nie wiem kiedy,najszybciej zostało pochłonięte hahaha przez dzieci i to one prawie całe je zjadły.Zagości ono u mnie na zawsze,dziekuję ci za wyczarowanie tak wspaniałego ciasta .Dorota

      napisał: Gość: dorota, 213.241.122.22* 2012/08/25 22:29:15

  • Jenise pisze:

    hi!,I like your writing so much! share we be in contact more approximately your article on AOL? I require a specialist on this house to unravel my problem. Maybe that is you! Taking a look ahead to see you.

  • Ewelina pisze:

    Nie wiem czemu dodając do masy z pianek ubitą juz kremówkę nagle zaczeło mi się ważyć:(, ale jakoś uratowałam i myśle że bedzie dobre . Człowiek uczy się na błędach:), ale i tak jesteś świetna i nie raz spróbuje cos wyczarować:*

  • Ania pisze:

    Zrobione! A miałam wątpliwości czy podołam. Nie jest trudne :) Całkiem sympatyczne słodkości.

  • Berenika pisze:

    Witam!:) zawitalam tu dosłownie przypadkiem i wiem, ze predko stad nie odejde!:) cudowne przepisy, zdjecia…az brak słów, z wrazenia oczywiscie ;) chcialam zapytac czy te same proporcje beda odpowiednie do tortownicy 24? Niestety nie mam blachy kwadratowej 20×20 :( pozdrawiam serdecznie!:)

  • Nasturcja pisze:

    Czy zamiast spodu ciasteczkowego mozna zrobić na biszkopcie.

  • kinga pisze:

    Witam.Szkoda,ze taka mala foremka (nawet takiej nie posiadam,najmniejsza ma 25x25cm.) u mnie wieloryby (2szt.) taka blaszke to w pol godziny “obroca” Musze jakos zwiekszyc ilosc skladnikow na te 25×25 .Korzystam z przelicznikow foremek ,ale czesto kiepsko to wychodzi (liczy komp) bo albo masa za gesta,albo za rzadka i inne takie.Ale bede probowac.