18wrz2010

Szarlotka na półkruchym spodzie

Komentarzy: 7

szarlotka na półkruchym spodzie cieście przepis


Jak to jest, że prawie każda mama ma tajemny przepis na najlepszą (przynajmniej dla swojej rodziny) szarlotkę? Moja też. Od bardzo dawna na słowo szarlotka mam przed sobą właśnie taką: na delikatnym, półkruchym cieście, z duuużą ilością jabłek (w innych smakują już inaczej…) i uroczą kratką. Tak. Kratka to dla mnie nieodłączny atrybut naszej domowej szarlotki. :)


Właściwie nigdy nie zabieram się za pieczenie jabłeczników, bo czegokolwiek bym nie upiekła, wszyscy i tak nie będzie równie dobre. Więc dzisiaj kazałam mamie skrupulatnie sypać wszystko do szklanek, zanim trafiło do miski. Żeby przepis w końcu nie był całkiem “na oko”. I moimi dzisiejszymi zapiskami dzielę się z Wami. Przepisów na szarlotki są tysiące, wiem. Ale jeśli kiedyś będziecie mieli nadmiar jabłek, poczujcie się jak ja będąc dzieckiem – właśnie przy szarlotce na półkruchym spodzie. :) A poza tym, nie może tu zabraknąć tak elementarnego przepisu. Chyba?


Na blaszkę 22×22 cm. Na dużą blachę podwójna porcja.


1/4 kostki miękkiego masła/margaryny


1/4 szklanki cukru


2 żółtka


2 szklanki mąki


płaska łyżeczka proszku do pieczenia


2 łyżki kwaśnej śmietany


3 duże jabłka + 1/4 szklanki cukru + szczypta cynamonu


 


Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka, śmietanę, a następnie stopniowo dosypujemy przesianą mąkę (prawie całą) i proszek do pieczenia. Miksujemy do czasu, kiedy ciasto będzie już dość zwarte. Wtedy zagniatamy ciasto z resztą mąki. Rozwałkowujemy je i częścią wykładamy natłuszczoną blaszkę, robiąc brzeg, a około 1/4 zostawiamy na kratkę.


Jabłka tarkujemy i w garnuszku podgrzewamy z cukrem, aż zmiękną. Mieszamy z cynamonem i całość wykładamy na ciasto. *


Z reszty ciasta wykrawamy paski i układamy na jabłkach. Posypujemy je cukrem. Chyba, że już nam się nie chce, to można sobie darować. :) Pieczemy w 180 stopniach.


szarlotka na półkruchym spodzie


* Jeśli chodzi o jabłka, praktycznie zawsze korzystam ze słoikowych. Potarkowane jabłka z cukrem zamknięte i zapasteryzowane w słoiku. Tradycyjny przetwór cioci. Bardzo praktyczne. I mają taki.. jakiś… przyjemny smak.  :)



Kategorie: Ciasta / Ciasta z owocami
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.