03mar2011

Szwedzki chrupki tort migdałowy

Komentarzy: 0

szwedzki chrupki tort migdałowy almond cake


szwedzki chrupki tort migdałowy almond cake 2


Kto lubi karmelki mleczne ręka do góry! Ja uwielbiałam Werther’s-y od zawsze. Dlatego kiedy przeczytałam o torcie, w którym będą chrupać ich drobinki – wiedziałam, że muszę to zrobić. Muszę. Nie dodać do zakładek i zapomnieć na rok, ale zrobić jak najszybciej.


I zrobiłam. Jest cudowny. Naprawdę.3 warstwy chrupiącej, migdałowej bezy, krem śmietankowy i te karmelki – świetny patent!


Torcik był propozycją do Weekendowej Cukierni, więc jest sprawdzony. Nie znalazłam o nim żadnej złej opinii. Same ochy i achy.


Korzystałam z tego zamieszczonego u Wiosenki i od niej pozwalam sobie skopiować instrukcję. :)


Spody (3 blaty)



  • 100g zmielonych migdałów (orzechów)

  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej

  • 150g cukru

  • 4 białka jaj


Krem:



  • 4 żółtka jaj

  • 100g cukru

  • 200 ml śmietany kremówki

  • 150g masła

  • opcjonalnie 4 pojedyncze batoniki DAIM(w Ikeach) lub 1 “rolka” (ok. 10 sztuk) cukierków Werther’s original(albo innych karmelków mlecznych, np. Bomilla)

Polewa:



  • 100g mlecznej czekolady

  • ok 50-70 ml kremówki

  • dodatkowe 2 pojedyncze DAIMY lub 1/3 rolki karmelków



Ubić białka z cukrem na sztywno, następnie delikatnie wrzucić  migdały (orzechy) i mąkę, wymieszać. Na papierze do pieczenia lub w tortownicy, rozsmarować warstwę ciasta na koło o średnicy ok 22cm. W sumie na 3 takie koła (potrzeba 3 blatów). Piec spody przez ok 15-20 min w 180C,  ostudzić.



Rozmieszać dokładnie śmietanę z  żółtkami i cukrem w garnuszku. Postawić na ogniu i ostrożnie gotować, aż masa zgęstnieje (pilnować przez cały czas i mieszać żeby się nie ścięło!). Kiedy już będzie gęsta, zestawić z ognia i ostudzić. W tym czasie pokruszyć wałkiem batoniki lub karmelki. Ja potraktowałam je pałką do ucierania. :) Chodzi o to, by uzyskać takie “karmelowe drobinki”, które cudownie chrupią w ustach i nadają dodatkowej słodyczy. Odłożyć “okruszki” na bok.
Masło utrzeć i dodawać powoli masę śmietankową, cały cas miksując na jednolity krem.
Smarować każdy blat masą, posypać drobinkami karmelkowymi.Wierzch polać czekoladą rotopioną ze śmietanką. Lekko studzimy naszą polewę, żeby trochę zastygła. Posypać pozostałymi drobinkami.


Kategorie: Bezowe / Ciasta z kremem / Torty
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.