31sty2012

Tarta z kremem karmelowym z czekoladą i masłem orzechowym

Komentarzy: 21

tarta karmelowa z czekoladą i masłem orzechowym


tarta karmelowa z czekoladą i masłem orzechowym 2


 O tym, że karmel, czekolada i orzeszki idealnie współgrają, wiadomo od dawna. Nie bez powodu cały świat obżera się Snickersami i tym podobnymi.


Obiecałam sobie, że w ferie będę robić te rzeczy, na które zazwyczaj nie ma czasu albo ochoty. Muszę przyznać, że zazwyczaj nie mam ochoty na zagniatanie kruchego ciasta pod tartę. Przepisów mnóstwo, możliwości nieskończenie wiele, silikonowa forma dla nielubiących zmywać jest, ale ja zrażona, że kiedyś każdy spód do tarty kończył jako płaski placuszek. Opadnięte brzegi – wiadomo – smaku nie zmieniają, ale jakoś tak nie-tartowo wyglądają. Z obciążeniem, czy bez, z ciasta schłodzonego, albo nieschłodzonego – zawsze było to samo. Z bólem przyznaję, że ta też idealna pod tym względem nie wyszła. :c Więc eksperymentować z ciastem będę dalej. Ale w smaku – wyobraźcie sobie to połączenie w postaci delikatnego kremu. <3

Na formę 28 cm:
Ciasto:
200 g mąki
100 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
łyżka zimnej wody
Krem:
50 g cukru kryształu
łyżka soku z cytryny
1/3 szklanki masła orzechowego
40 g mlecznej czekolady
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%

 


Składniki ciasta zagniatamy. Rozwałkowujemy podsypując mąką i na wałku przenosimy do natłuszczonej formy do tarty. Wylepiamy dno i brzegi, a spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe ciasto studzimy.


Cukier wsypujemy na suchą patelnię, skrapiamy odrobiną i na małym ogniu karmelizujemy. Nie mieszamy! Kiedy kolor będzie … karmelowy, tzn złotawy, skrapiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z ognia. Powoli przelewamy do masła orzechowego, jednocześnie ucierając je mikserem. Ważne jest, żeby nie wlać całego karmelu naraz, bo porobią nam się twarde grudki i z kremu nici.


Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i przestudzoną miksujemy z masa karmelową. Kremówkę ubijamy na sztywno i łyżką delikatnie łączymy z resztą. Nakładamy na spód,wyrównujemy i wstawiamy tartę do lodówki lub w chłodne miejsce.

Kategorie: Tarty i krajanki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj majanaboxing Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.