30Cze2010

Tarteletki z białą czekoladą i truskawką

Komentarzy: 1

tarteletki z białą czekoladą i truskawkami


tarteletki z białą czekoladą i truskawkami2


Złota Księga Czekolady czekała spokojnie na swoja kolej. Jako, że truskawkowy sezon wciąż trwa, jest czerwony akcent. I jest najkochańsza biała czekolada.

Na 6-8 tarteletek (wyszło mi 7)


Ciasto:


150 g mąki


50 g ciemnego kakao


1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


90 g zimnego masła


2 łyżki cukru


1/2 łyżeczki soli


ok. 3 łyżki zimnej wody


Krem:


400 g białej czekolady


125 ml śmietanki 36% lub 30%


2 białka dużych jaj


4 łyżki cukru


1 łyżka Grand Marnier (pominęłam)


6-8 ładnych truskawek


 

Mąkę przesiać z proszkiem, cukrem i solą. Dodać masło i rozetrzeć palcami na drobne grudki. Dodać wodę i zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dodać więcej wody. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut.


W międzyczasie czekoladę rozpuścić na parze. Odlać 1/3 szklanki i w gorącej maczać truskawki do połowy. Odkładać na talerzyk stawiając na ogonku i wstawić do lodówki. Do reszty czekolady dodać śmietanke i dobrze, energicznie wymieszać. Po schłodzeniu do temp. pokojowej wstawić masę do lodówki.


Ciasto na tarteletki rozwałkować, podsypując mąką. Wycinać odpowiedniej wielkości krążki i wykładać nimi natłuszczone foremki. Nakłuć widelcem. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. Wyjmować z foremek po ostudzeniu.


Na parze podgrzać białka wymieszane z cukrem. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Teraz trzeba zdjąć białka znad pary i ubijać mikserem, aż ostygną i zgęstnieją.


Do schłodzonej masy czekoladowej wmieszać Grand Marnier, a następnie pianę. Pozostało już tylko napełnić kremem tarteletki i udekorować je przygotowanymi truskawkami.


Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.