12maj2011

Tęczowe torciki z kremem serowym

Komentarzy: 3

tęczowe torciki rainbow cakes


tęczowe torciki rainbow cakes 2


Niestety nic nie poradzę na to, że lubię pomarnować czas na kwejku. Młode pokolenie w pigułce. Trochę frustracji, dużo humoru i jeszcze Kolekcja Rzeczy Uroczych. I jakiś czas temu, co nie weszłam na fejsbuka, ktoś dodawał takiego właśnielinka. Nie porywam się póki co na wersję pełnowymiarową, ale tak czy siak, jest kolorowo i słodko. Tak, jak lubię. 


A że miało być jeszcze smacznie, wykorzystałam dwa sprawdzone przepisy – na ciasto na maślance i krem z serka – ten, o który wszyscy zawsze pytają i nie wierzą, że to raptem kilka składników i kilka minut roboty.


Ciasto można upiec w płaskich formach, okroić z zewnętrznej skórki, przyciąć równo i wycinać kółka wykrawaczką lub kieliszkiem. Jedną porcję podzieliłam na 3 części i zabarwiłam barwnikami w żelu.


2 i 1/4 szklanki mąki


1 szklanka maślanki lub kefiru


3/4 szklanki oleju


1 jajko


1 szklanka cukru


łyżeczka ekstraktu waniliowego


1 łyżeczka proszku do pieczenia


1 łyżeczka sody


1/2 łyżeczki soli


Suche składniki wymieszać. Dodać do nich jajko, maślankę i olej. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Przełożyć do formy keksówki lub babkowej, natłuszczonej, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.


Krem:


250 g twarogu – u mnie półtłusty


2 łyżki miękkiego masła


7 łyżek cukru pudru


łyżeczka esencji waniliowej


 


Twaróg rozetrzeć lub zmielić. Wszystko zmiksować. :)


tęczowe torciki rainbow cakes 3


 




Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.