10mar2012

Tęczowy tort czekoladowo – serowy

Komentarzy: 3

 


tort czekoladowy tęczowy m&m's 2


tort czekoladowy tęczowy m&m's


Właściwie to chciałam Wam napisać o moim genialnym odkryciu, to znaczy kremie kokosowo – mlecznym, z najprawdziwszego, rozbitego tłuczkiem do mięsa (nie ja rozbijałam, rzecz jasna!) kokosa, no ale wszyscy ochują i achują nad tym tortem, więc wstawiam tort. Tort był oczywiście robiony w myśl zasady “Przez żołądek do serca”(sprawdza się,polecam!-,-), więc miał być wyjątkowy. Tym samym mój Osobisty Tester zjadł kolejną z bardziej epickich rzeczy,które robiłam i stwierdzam, że moja przyjaciółka podsumowała to najlepiej:


fb 


Jakież korzyści ze znajomości ze mną muszą jednak płynąć.:D


I czekoladowy miał być, bo takie było życzenie.


Kiedy byłam mała, męczyłam mamę o tort piętrowy. Mogę z przykrością stwierdzić, że zawsze byłam poszkodowana jeśli chodzi o torty (biszkopt kupiony, krem z proszku, EH!ZGROZA!) urodzinowe. :c Może dlatego mam takie przekonanie, że jak jest okazja, to ma być tort. Były urodziny,był tort. I w końcu – pierwszy raz – piętrowy. Co z tego, że pięterko malutkie, serduszkowe. Najważniejsze, że się i podobał, i smakował.


Przepis na ciasto czekoladowe jak w ukochanym torcie z Oreo. Ten tutaj robiłam z połowy poniższych porcji, używając tortownicy 18 cm i małej foremki w kształcie serca. Oba piętra przekrajałam na dwie warstwy.


Ciasto:
1 3/4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 jaja
3/4 szklanki kakao
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody

1 szklanka maślanki
1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy (zastąpiłam gorącą czekoladą)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
500 g serka kremowego lub twarożku śmietankowego
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżeczki żelatyny
1/8 szklanki wody

ew. kilka łyżek soku malinowego (dodałam do różowej części kremu)
m&m’s, żelki i co tam chcecie



Mąkę przesiewamy z kakao, mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami, wanilią i olejem.


Zawartość obu misek łączymy – na niskich obrotach miksera, lub ręcznie. Dodajemy kawę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia, a na bokach wysmarowanej masłem. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut, lub dłużej. Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić nieoblepiony. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy do końca. Przed przekrojeniem najlepiej odczekać min. kilka godzin.


Twarożek ucieramy z cukrem pudrem i wanilią. Dodajemy stopniowo kremówkę,ucierając do uzyskania puszystej masy. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Kiedy napęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia,uważając, żeby się nie zagotowała. Mieszamy z kilkoma łyżkami kremu i tą mieszankę ucieramy z jego resztą. Do części możemy dodać sok. Ja swój krem zabarwiłam dodatkowo barwnikami w paście. (Dwoma kolorami robiłam między warstwami ciasta naprzemienne okręgi, żeby w przekroju uzyskać efekt szachownicy,ale wybrałam zbyt mało kontrastowe kolory. Coś tam było widać, ale słabo.:c)


Kremem przekładamy I piętro. Pokrywamy je w całości cienką warstwą kremu i to samo robimy z II piętrem. Odstawiamy tort w chłodne miejsce.


Dekorujemy jak najbliżej momentu podania.

Kategorie: Ciasta z kremem / Oreo / Torty
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj nirvanomaniaczka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Blossom pisze:

    hi!,I really like your writing very so much! proportion we be in contact extra approximately your article on AOL? I require a specialist in this area to resolve my problem. May be that’s you! Taking a look forward to look you.

  • nirvanomaniaczka pisze:

    W zeszłym roku upiekłam narzeczonemu na urodziny tęczowy tort Oreo z Twojego przepisu i był zachwycony:) teraz chciałabym upiec ten ale mam pytanka:
    1) samo ciasto (bez kremu)robię z połowy składników jak na tort oreo ale czy w tym wliczone jest już te pięterko w kształcie serca?
    2)na czym trzymają Ci się te tęczowe żelki Zozole dookoła tortu, na kremie?
    3) dobrze zrozumiałam że w sumie są cztery warstwy kremu?
    PS. Dziękuję za wszystkie Twoje przepisy są cuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuudowne!:*

    • Hej! Bardzo mi miło, dziękuję <3
      Tak, pięterko jest wliczone, tylko weź pod uwagę, że mój torcik ma małą średnicę, a pięterko jest jeszcze mniejsze. :)
      Żelki trzymają się tylko na kremie, są jedynie pocięte na krótsze kawałki, żeby się nie wyginały.
      Tak, razem są 4 warstwy kremu.
      Powodzenia, daj znać, jak poszło! :D