06lis2011

Tęczowy tort Oreo z M&M

Komentarzy: 70

tort oreo oreo layer cake kitkat m&m tęczowy rainbow


tort oreo oreo layer cake kitkat m&m tęczowy rainbow 2


Wyjątkowa okazja – to i tort musiał być wyjątkowy. Od czwartku jestem pełnoprawnym, poważnym (eeehehehe) obywatelem. Czy coś się zmieniło? Chyba więcej rzeczy mogę nić przestanę. 


Nad tortem myślałam od kilku miesięcy. Pomysłów było mnóstwo. Miał być epicki – i ładny, i smaczny, i taki, jakiego nie kupią sobie w cukierni. W ostatniej chwili zdecydowałam się wzorować na tym przepisie. Warstwy bardzo wilgotnego, mocno czekoladowego (ah, ten kolor!) ciasta przełożone kremem z twarożku, kremówki i ciasteczek Oreo. Tyle powiem, że został doceniony, co jest najważniejsze. Niektórym Kochanym należałoby im się 1000 takich. A subiektywnie – mój najbardziej udany tort. Chyba. Tak myślę. W każdym razie rodzina żąda powtórki na jutro i nie chce słyszeć o żadnym innym. A szkoda, bo chciałam wypróbować egipski. :c


Dekoracja oczywiście może być mniej słodka. Ale trzeba przyznać, że to jest przeurocza.
Na tortownicę 24 cm:
1 3/4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 jaja
3/4 szklanki kakao
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody

1 szklanka maślanki
1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy (zastąpiłam gorącą czekoladą)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
500 g serka kremowego
1 1/2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
1 1/4 szklanki cukru pudru
15 ciasteczek Oreo, pokruszonych na kawałki


Mąkę przesiewamy z kakao, mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami, wanilią i olejem.


Zawartość obu misek łączymy – na niskich obrotach miksera, lub ręcznie. Dodajemy kawę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia, a na bokach wysmarowanej masłem. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut, lub dłużej. Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić nieoblepiony. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy do końca. Przed przekrojeniem najlepiej odczekać min. kilka godzin.


W międzyczasie – krem. Serek ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/4 szklanki śmietanki i miksujemy. Stopniowo dodajemy resztę śmietanki, miksując do czasu uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji. Mi zajęło to około 5 minut. Mieszamy z kawałkami ciasteczek.


Ciasto przekrajamy na 3 warstwy. Przekładamy je kremem.


Jeśli macie ochotę na dekorację taką jak ta, wystarczy obłożyć boki tortu batonikami typu WW lub KitKat (te małe), a wierzch posypać M&M’s-ami lub innymi drażetkami.


A jeszcze się pochwalę resztą owoców nocnego pieczenia, bo fundnęłam im sesję już nowym aparacikiem. :)


rainbow cupcakes tęczowe tęcza


black cupcakes


pink cupcakes

Kategorie: Ciasta / Ciasta z kremem / Oreo / Torty
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.