Tęczowy tort Oreo z M&M
Komentarzy: 70
Wyjątkowa okazja – to i tort musiał być wyjątkowy. Od czwartku jestem pełnoprawnym, poważnym (eeehehehe) obywatelem. Czy coś się zmieniło? Chyba więcej rzeczy mogę nić przestanę.
Nad tortem myślałam od kilku miesięcy. Pomysłów było mnóstwo. Miał być epicki – i ładny, i smaczny, i taki, jakiego nie kupią sobie w cukierni. W ostatniej chwili zdecydowałam się wzorować na tym przepisie. Warstwy bardzo wilgotnego, mocno czekoladowego (ah, ten kolor!) ciasta przełożone kremem z twarożku, kremówki i ciasteczek Oreo. Tyle powiem, że został doceniony, co jest najważniejsze. Niektórym Kochanym należałoby im się 1000 takich. A subiektywnie – mój najbardziej udany tort. Chyba. Tak myślę. W każdym razie rodzina żąda powtórki na jutro i nie chce słyszeć o żadnym innym. A szkoda, bo chciałam wypróbować egipski. :c
Dekoracja oczywiście może być mniej słodka. Ale trzeba przyznać, że to jest przeurocza.
Na tortownicę 24 cm:
1 3/4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 jaja
3/4 szklanki kakao
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 szklanka maślanki
1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy (zastąpiłam gorącą czekoladą)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
500 g serka kremowego
1 1/2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
1 1/4 szklanki cukru pudru
15 ciasteczek Oreo, pokruszonych na kawałki
Mąkę przesiewamy z kakao, mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami, wanilią i olejem.
Zawartość obu misek łączymy – na niskich obrotach miksera, lub ręcznie. Dodajemy kawę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia, a na bokach wysmarowanej masłem. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut, lub dłużej. Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić nieoblepiony. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy do końca. Przed przekrojeniem najlepiej odczekać min. kilka godzin.
W międzyczasie – krem. Serek ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/4 szklanki śmietanki i miksujemy. Stopniowo dodajemy resztę śmietanki, miksując do czasu uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji. Mi zajęło to około 5 minut. Mieszamy z kawałkami ciasteczek.
Ciasto przekrajamy na 3 warstwy. Przekładamy je kremem.
Jeśli macie ochotę na dekorację taką jak ta, wystarczy obłożyć boki tortu batonikami typu WW lub KitKat (te małe), a wierzch posypać M&M’s-ami lub innymi drażetkami.
A jeszcze się pochwalę resztą owoców nocnego pieczenia, bo fundnęłam im sesję już nowym aparacikiem. :)

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
hi!,I really like your writing very much! share we communicate extra about your article on AOL? I need an expert in this house to solve my problem. Maybe that is you! Looking forward to peer you.
-
Witam serdecznie,chciałabym tą piękność stworzyć na 3 urodziny Córeczki i stąd pytanie:
czy pod pojęciem kremowy serek mam rozumieć coś w stylu Philadelphia, mascarpone czy jeszcze coś innego? będę wdzięczna za odpowiedź:)Pozdrawiam! -
Przepraszam, już znalazłam odpowiedź:)
-
[…] dekorować. Mogą to być tradycyjne cupcake'i na bazie masła, ale ja zdecydowałam się na babeczki maślankowe z mocno czekoladowego ciasta, z którego rok temu piekłam […]
-
Mam pytanie odnoście ciasta. Jakiej użyłaś czekolady; mlecznej czy gorzkiej ? ;)
-
mam pytanie apropo serka. co to ma byc dokladnie? mascarpone philadelphia? czy zwykly do.sernika? z gory dziekuje za odpowiedz:)
-
Robiłam ten boski tort już dwa razy, raz używając twarożku śmietankowego, a raz mascarpone, z jednym i drugim wychodzi przepyszny :) Z twarożkiem krem jest trochę lżejszy, a z mascarpone za to jeszcze bardziej słodki, ale smakuje też fantastycznie.
Do dekoracji użyłam wafelków PryncyPałki.
Za każdym razem tort zrobił furorę, szkoda tylko, że jest dosyć drogi :( -
[…] a równie efektowna. Smak miał być chałwowy, więc zdecydowałam się na moje ulubione, niezawodne ciasto czekoladowe i delikatny, serowo-śmietankowy krem o intensywnym smaku chałwy – jak dla mnie zdecydowanie […]
-
zrobiłam dzisiaj, jest przepyszny chyba najlepszy jaki robilam w zyciu, ciasto czekoladowe jest niesamowicie wilgotne, takie jakie lubie najbardziej :)
-
[…] Więc w ramach inspiracji i dokumentacji Wróżkowych poczynań, przedstawiam go i tutaj. Ciasto: takie, z podwójnej porcji. Akurat na tortownicę 30 cm, do przekrojenia na 3 warstwy. I przełożenie: […]
-
Wróżko! :* przymierzam się do robienia tego cudnego ciacha, z tym, że przez nie uwagę kupiłam taki serek http://www.fudi.pl/obrazki/duze/1/12914255.jpg (trochę inne opakowanie, ale z Presidenta i pisze na nim niestety serek a nie twaróg). Czy nada się czy lepiej kupić normalny twaróg?
-
wyszedł pyszny :)
-
wyszedł pyszny :) dziekuj za ten przepis
-
pięknyyy *.* ale jak to cudo kroić, żeby się tak samo pięknie przy konsumpcji prezentowało? :) mój dietetyczny racjonalizm wyłączam przy tym torcie… ;)
-
Wróżko czy to ciasto powinno podczas pieczenia opaść w środku tworząc, hmm.. kanion? :P Czy to u mnie jest coś nie tak? Jest przepyszne i robi furorę, ale za każdym razem ciasto pod koniec mi się zapada…
-
Daj przepis na te czarne babeczki XD
-
Przepiękny tort, przymierzam się do pieczenia, tylko nie wiem co rozumieć przez gorącą czekoladę, to taka zwykła, rozpuszczona np. mleczna czekolada, czy też taka do picia? ;)
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam cieplutko!
-
Mam pytanie,kakao typu nesquik czy prawdziwe?
-
Przy dodawaniu śmietanki do serka utartego z cukrem, śmietanka ma być już ubita?
-
Hej! To ma być jeden z moich pierwszych tortów więc nie mam doświadczenia. Stąd pytanie: czy ekstrakt waniliowy można zastąpić cukrem wanilinowym? Jeśli tak to jak dużo dać tego cukru?
-
czy ten tort po przygotowniu mozna przechowoywac w lodowce ?
-
hej mam jeszcze pytanie czy moze byc serek mascarpone ?i ja ucierac z cukrem ?
-
Ciasto wyszło mi bardzo płynne, musiałam dodać jeszcze z 2 szklanki mąki. ma być takie płynne?
-
Nigdy mi nie starcza na obłożenie i dekoracje tortu , zwiększam o 100 a nawet 150 procen serka i śmietany :)) wówczas jest idealnie , ale może to dlatego ze jestem poczatujaca w te klocki … Jak ja kocham te twoje torty. Pozdrawiam
-
Jutro zabieram się do pieczenia tortu na urodziny synka. Czy kawa/czekolada, którą dolewamy do ciasta ma być gorąca czy wystudzona? Pozdrawiam :-)
-
Hej! Tort wyszedł bardzo doby! Niestety zrezygnowałam z batoników na około niego :/ Ciasto wyszło wilgotne i mocno czekoladowe!
-
Czy można użyć serka Delfiko?
-
A ile wcześniej można biszkopt upiec? jak urodziny będą w sobotę to keidy najlepiej???
-
[…] tort z moich ostatnich urodzin, poświęcię mu wpis, chociaż to właściwie prawie że powtórka tortu sprzed 4 lat. To mój ulubiony przepis – ciasto zawsze wychodzi, jest gęste, wilgotne przez […]
-
mam pytanie, w jakim kolorze wychodzi ciasto? potrzebuję upiec czarny tort i zastanawiam się nad tym przepisem, ew. będę pomagać sobie barwnikiem.
-
Hej, kolejny raz podchodzę do tego tortu :) tym razem zapomniałam o maślance, moze być kefir?
-
Ilu ciastek uzylas na oblozenie tortu i ilu paczek m&m ? :)
-
a dokładnie jaki krem kupiłaś?:) tzn jakiej marki uważasz za najlepszy do tego tortu?:) kiedyś robiłam z mascarpone, ale niestety wtedy wydawał mi się za słodki, teraz chcę zrobić go naprawdę porządnie:) z góry dziękuję!
-
już znalazłam odpowiedź, nie czytałam wcześniej uważnie!:) pozdrawiam:)
-
-
Czy może być rozpuszczona czekolada zamiast kawy? Pozdrawiam
-
Przepiękny i pewnie pyszny ;) czy da radę zrobić muffinki z tego przepisu? :)
-
A czy biszkopt można dla lepszego efektu przy przygotowywaniu tortu nasączyć czymś? Czy jest na tyle wilgotny, że nie ma takiej potrzeby? Pozdrawiam!
-
Zrobiłam. SZTOS.
-
Witam,
Właśnie drugi raz piekę to ciasto. Za pierwszym razem wyszło przepyszne i każdy się zachwycał. Ale mam problem z samym ciastem. Tak jak i wcześniej tak i teraz ciasto piecze się już 2 godz i nadal w samym środku przyczepa się do patyczka a na brzegach juz prawie się spaliło. Może coś robię źle z samym wyrobienie ciasta. Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam